27.1.2024. 8:50
0
Dodik: Amerika bespilotnim letjelicama nadzire RS, pokušavaju me prepasti
Milorad Dodik predsjednik manjeg bh. entiteta RS u intervjuu za ruski medij Russia Today (RT), a čije je emitiranje zabranjeno u EU, kazao je da Amerikanci bespilotnim letjelicama nadgledaju strateške ciljeve u manjem bh. entitetu, piše Avaz.

Dodik je optužio SAD da vode hibridni rat protiv RS-a nametanjem sankcija i otežavanjem pristupa tom entitetu međunarodnim finansijama.

- Imam informaciju da SAD bespilotnim letjelicama nadzire sve strateške ciljeve u RS. Pokušavaju nas zastrašiti i pokazati da su sila koja nam u trenu može sve - kaže Dodik.

Također je izjavio kako Moskva vodi ispravnu vanjsku politiku pa je tako imala pravo na odluku da napadne Ukrajinu. 

Dodik je otvoreno podržavao Rusiju, ali, u odnosu na rat protiv Ukrajine bio je oprezan, govoreći kako žali zbog tog sukoba jer u njemu svi pate, ali, sada je po prvi puta otvoreno branio rusku agresiju koristeći argumente za kojom posežu u Moskvi.

- Vjerujemo da Moskva vodi ispravnu politiku i da je, braneći svoj suverenitet, imala pravo procijeniti prijetnje koje za nju postoje. A ako neko vjeruje, a to su prije svega SAD i Velika Britanija, da imaju pravo potpuno podjarmiti Ukrajinu, čineći je odskočnom daskom za napad na Rusiju, onda je Moskva imala sve razloge barem zaštititi ogroman broj Rusa koji žive u Ukrajini i kojima su kijevske vlasti oduzele pravo na ruski jezik - izjavio je Dodik, prenosi Dnevni avaz.

Izrazi je nadu da će Rusija iz ovog rata izaći ojačana te da će takva biti u stanju obuzdati ono što je on nazvao "nakaradnim liberalnim Zapadom". Kazao je i kako bi volio da Vladimir Putin dobije maksimalnu podršku na predstojećim predsjedničkim izborima.

- Putin je podigao Rusiju, to je sigurno. Tako ja to vidim. A ono što svijet sada treba je Putinov humani politički pristup – rekao je Dodik koji je ranije najavio kako će 17. februara putovati u Rusiju kako bi se tamo sastao s Putinom te s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Za Evropsku uniju je kazao kako je zapala u "kulturnu regresiju te promiče ono što je protivno ljudskoj prirodi", a opisao ju je kao američkog vazala.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.