10.2.2024. 20:32
5
Situacija iz Sarajeva koja bi trebala zabrinuti sve ali i upaliti alarme: 14-godišnjakinja kolabirala u školi, Hitna pomoć odbila doći jer roditelji nisu prisutni
Svakodnevno smo svjedoci da zdravstvo u Kantonu Sarajevo ne štima. Još jedan dokaz tome objavio je portal Hayat.ba, a nakon apela jedne majke.

Zabrinuta majka inicijala S. B. (ime poznato redakciji Hayata) djevojčice koja pohađa osnovnu školu „Osman Nuri Hadžić“ na Dobrinji ispričala je kako je jučer proživjela pravu dramu kada je stigao poziv iz škole kako je zdravstveno stanje njene 14-godišnje djevojčice loše.

"Razrednica moje kćerke me zvala da mi javi kako je djetetu loše. S obzirom da sam zdravstveni radnik, nisam htjela paničariti, rekla sam im da joj daju nešto slatko i malo vode – govori zabrinuta majka.

Dodaje da je nakon toga javila starijoj kćerki da ode po sestru.

"S obzirom da je starijoj kćerki 19 godina, imala sam puno povjerenje da je pošaljem po nju. U međuvremenu me razrednica još jednom nazvala i pitala da li se slažem s tim da pozove Hitnu pomoć. Kada sam shvatila da je to veoma ozbiljno, upitala sam da li ima potrebe da i ja dođem. Međutim, kada je starija kćerka već došla, škola je zvala Hitnu, jer joj se stanje pogoršalo, djevojčica nije mogla ustati na noge", objašnjava majka.

Nakon toga, stigao je još jedan poziv iz škole u kojem su majku obavijestili da Hitna neće da dođe ukoliko staratelj djeteta nije prisutan, što ju je kako kaže šokiralo.

"U školi su mi rekli da ovo nije prvi slučaj kada Hitna nije htjela doći, jer staratelj nije bio uz dijete. Zamislite da je nešto ozbiljnije. Sreća, pa je dijete ubrzo nakon tih čokoladica došlo sebi", kazala je.

Djevojčici je naime šećer pao, pa je to razlog zbog kojeg je, kako kaže majka, ‘djevojčica kolabirala’.

"Izvađena joj je krv. Šećer joj je nakon dvije čokoladice i paketa bombona bio 3.8. To je donja granica šećera. Pritisak joj je bio 90 sa 70. Pali su joj i pritisak i šećer, te je zbog toga kolabirala", pojasnila je majka.

"Osjećala sam se izgubljeno i bespomoćno. I sama sam zdravstveni radnik, ali sam se osjećala potpuno bespomoćno. Razrednici su rekli da kada roditelj dođe, da oni tada mogu izaći na lice mjesta. To znači u smislu da, ako roditelj nema auto ili prevoz, da će tada oni doći. Kada je nešto hitno, ne čeka se. Pošto je dijete gubilo svijest, kasnije je bilo u kolapsu, nisu smjeli čekati. Tu Hitna treba da dođe. Šta da je roditelj bio van Bosne, van Sarajeva!? Šta da je dijete palo na ulici, i tu bi čekali da dođe staratelj? Ako je dijete u školi, njegove starješine su razrednik, psiholog i pedagog i oni imaju apsolutno pravo da pozovu Hitnu pomoć i da odgovaraju za dijete do dolaska roditelja", poručila je zabrinuta majka za Hayat.ba.

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.