29.2.2024. 19:49
0
Krišto na samitu u Tirani: BiH u iščekivanju otvaranja procesa pregovora sa EU u martu
Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto danas je na Regionalnom samitu o planu rasta i usklađivanju u Tirani istakla važnost trgovine sa EU za zemlje regije i uklanjanja prepreka sa kojima se privrednici suočavaju, naglasivši da je BiH u iščekivanju otvaranja procesa pregovora sa EU u martu.

Obraćajući se prisutnima na liderskom panelu "Fazni ulazak u jedinstveno tržište", Krištova je naglasila posvećenost Savjeta ministara evropskom putu, koje užurbano radi na postizanju odgovarajućeg nivoa usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU.

Ona je naglasila da je BiH prepoznala značaj zelenih traka na graničnim prelazima, koje olakšavaju trgovinu i prometnu povezanost u regiji, doprinose zaštiti životne sredine smanjenjem potrošnje goriva i emisija, te da aktivno učestvuje u njihovoj implementaciji na svim važnim graničnim prelazima i ulaže dodatne napore u proširenje ove inicijative na što veći broj prelaza.

Krištova je istakla da je još aktuelna problematika za privredne subjekte koja se odnosi na usklađivanje radnog vremena carinskih agencija, za šta je potrebno dodatno usklađivanje propisa i bilateralnih sporazuma.

Naglasila je važnost ulaganja u graničnu infrastrukturu da bi se uspostavila integrisana kontrola i moderni sistemi upravljanja prometnim trakama na graničnim prelazima, čime bi se omogućio brži protok robe i ljudi preko granica, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Takođe je istakla važnost trgovine sa EU za zemlje regije i uklanjanja prepreka sa kojima se privrednici suočavaju u prekograničnom platnom prometu, za šta je veoma bitna harmonizacija platnih sistema sa evropskim standardima.

Krištova je dodala da, s tim u vezi, Savjet ministara radi na usklađivanju pravnog i regulatornog okvira s akvisom da bi se omogućilo povezivanje i integracija platnih sistema, uspostavljanje isplativijih plaćanja u ekonomijama zapadnog Balkana i uspostavljanje regionalnog okvira za ograničavanje troškova plaćanja unutar CEFTA.

Naglašavajući važnost medicinske saradnje u regiji nakon pandemije, ona je rekla da BiH aktivno učestvuje i u uspostavljanju regionalnih mehanizama za brzu razmjenu medicinskih potrepština i osiguranje stabilnosti u snabdijevanju medicinskim materijalom, te da provodi niz aktivnosti kako bi poboljšala svoju pripravnost i odgovor na hitne medicinske situacije.

Krištova je napomenula da BiH prepoznaje važnost regionalnih instrumenata potrebnih za proces faznog ulaska u Jedinstveno tržište EU.

Sa tim u vezi, istakla je važnost uspostavljanja zajedničkih pravila o porijeklu i obostranog priznavanja sa EU, što bi omogućilo domaćim proizvođačima pristup evropskom tržištu prije punog pristupanja EU.

Ona je naglasila da institucije BiH aktivno rade na harmonizaciji zakonodavstva da bi osigurale ispunjenje zahtjeva i pridruživanje Jedinstvenom evropskom području plaćanja /SEPA/ u skorije vrijeme.

"Ukupno gledajući, pred nama su izazovi, ali i velike prilike za unapređenje naših ekonomija i dalji ekonomski napredak. Od izuzetne je važnosti da zajedno nastavimo da razvijamo i implementiramo odgovarajuće regionalne instrumente koji će nam pomoći da lakše uskladimo naša zakonodavstva i prakse sa standardima EU, što će dodatno podržati integraciju zemalja zapadnog Balkana u evropske strukture", rekla je Krišto.

Predsjedavajuća Savjeta ministara je rekla da upravo ove inicijative i instrumenti predstavljaju osnov za jačanje regije zapadnog Balkana, poboljšanje konkurentnosti privrede i obezbjeđenje stabilnosti i daljeg prosperiteta BiH.

Domaćini Regionalnog samita bili su premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.