1.3.2024. 19:55
0
Komšić u Antaliji: Naš put se zna, mi pripadamo Evropi, a to znači EU i NATO-u
Članovi Predsjedništva BiH obratili su se danas na panelu u sklopu Diplomatskog foruma u Antaliji. Posebno su naglasili značaj evropskog puta za građane BiH.

Na panelu je uglavnom bilo govora o putu BiH ka EU i NATO-u, ali i refleksijama rata između Rusije i Ukrajine na regiju Zapadnog Balkana i BiH, piše Anadolija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je optimista po pitanju odluke o otvaranju pristupnih pregovora s EU u martu ove godine.

- Bio sam blagi optimista, a sad sam jači optimista. Mislim da će se doći do nekog dogovora koji će omogućiti da odluka o otvaranju pregora EU s BiH bude pozitivna - rekao je Komšić.

Ocijenio je važnim da naša zemlja u martu dobije otvaranje pregovora, te primijetio da je EU snizila kriterije, dodavši kako vidi da postoji dobro raspoloženje među zemljama članicama EU da zahtjev BiH bude pozitivan.

Atmosfera je pozitivna kada je riječ o EU, ističe Komšić, te dodaje kako još ostaje na nama ta obaveza da ispunimo ono što se od nas traži.

Upitan treba li postojati zabrinutost zbog izjava da bi Rusija mogla destabilizovati Balkan i da će ova regija postati novo krizno žarište, Komšić je odgovorio kako je jasno da BiH pripada Evropi.

- Na Balkanu i u BiH uvijek imate razloga da budete zabrinuti. Balkan je malo dalje od Rusije, ali u modernom svijetu fizička udaljenost ne znači ništa.

Stoga, duboko vjerujem da BiH treba da ima prijatelje širom svijeta. Naš put se zna, a to proizilazi iz našeg geografskog položaja i kulturnog miljea, mi pripadamo Evropi, a to znači EU i NATO-u - dodao je Komšić.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je umjereni optimista po pitanju otvaranja pristupnih pregovora s EU.

- BiH se već dugo godina nalazi na evropskom putu. Ja sam umjereni optimista. Dobili smo 14 prioriteta i mnogo toga je urađeno.

Odgovornost je na lokalnim vlastima, ali i na stranom faktoru. Trebamo svi zajedno da radimo na stvarima na kojima se može postići zajednički dogovor.

Mi trebamo raditi na ovim pitanjima gdje imamo puni konsenzus, ovdje mislim i na evropski put - rekla je Cvijanović.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je da je pred BiH evropska i euroatlantska budućnost.

- Kada se radi o otvaranju pregovora s EU, očekujem pozitivnu odluku 21. marta. Za to postoje ozbiljni razlozi.

Na unutrašnjem planu, ovo Predsjedništvo je realizovalo sve obaveze na evropskom putu, Vijeće ministara i Državni parlament postigli su zapažene rezultate - ocijenio je Bećirović.

Dodaje da je podrška EU Bosni i Hercegovini investiranje u sigurnost cijele Evrope.

- Ruska invazija na Ukrajinu je najveći geopolitički zemljotres u 21. stoljeću, a refleksije tog velikog zemljotresa itekako se osjete na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH.

Stoga, pomoć i podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini nisu samo podrška našoj državi, to je i investiranje u sigurnost i stabilnost jugoistoka Evrope i cijelog evropskog kontinenta - mišljenja je Bećirović.

Naglasio je i značaj pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO savez.

- Na svakom mjestu potcrtavam činjenicu da je NATO savez strateški cilj države BiH. Mi imamo konsenzus o tome, to smo postigli unutar naših državnih organa.

NATO savez je sigurna luka za BiH i ljude u BiH. Kad uđemo u NATO, to će imati svoje sigurnosne i ekonomske implikacije. Moje poruke su jasne, NATO put ne treba dovoditi u pitanje, to je zakonska obaveza - zaključio je Bećirović.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.