23.10.2024. 22:29
0
Konaković: Nadam se da će u RS-u shvatiti potencijal približavanja NATO Savezu
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković gostovao je u Dnevniku 2 BHT-a. Komentirao je današnju sjednicu Vijeća ministara.

"Riječ je o programu reformi i kao sto je zamjenik ministra rekao to će biti na sjednici Vijeća ministara početkom novembra i stići ćemo zaostatke prema NATO-u", rekao je Konaković komentirajući dokumente o NATO-u za koje postoji otpor iz RS.

"Nažalost, za sada neka promjena ne postoji od kolega koji dolaze iz bh. entiteta RS iako postoji obilje dokaza zašto bi taj prvi korak, ulazak u NATO, simbolično bio važniji od cak i članstva u EU, ne u smislu prioriteta nego u smislu da se sa NATO-om prije ostvari partnerstvo i ulazak u tu Alijansu. Nadam se da će ta svijest sazrijevati i kod onih koji dolaze iz RS-a i da će uvidjeti prije svega gospodarsku dimenziju važnosti članstva u NATO savezu", rekao je.

Dotaknuo se i razgovora o misiji Altea o čemu je u sklopu NATO simpozija u BiH razgovarao sa zamjenikom generalnog tajnika NATO-a Marka Rutea.

"U BiH nam je još uvijek potrebna određena vrsta međunarodne prisutnosti. Sa ovog sastanka svi zajedno smo poslali nekoliko važnih poruka o približavanju Alijansi. Podsjetit ću da je i generalni tajnik Stoltenberg dolazio u BiH, daH smo u februaru održali i važnu sjednicu, a ovaj današnji dan je isto bio važan. Podsjetit ću samo na učešće od 229 delegata iz čak 54 zemlje od kojih neke, naravno, nisu članice NATO saveza. 

Dotaknuo se Konaković i razrješenja funkcije Zorana Galića koji je obnašao dužnost zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) a od nedavno u bijegu od domaćeg pravosuđa.

"Danas smo našli rješenje koje zadovoljava naše procjene, kako bi razriješili čovjeka koji je bjegunac od našeg pravosuđa, a ne bi mu omogućili neke benefite jer bi to bio paradkos, današnjom odlukom smo onemogućili da on kasnije dobije neke novce i ošteti budžet Bosne i Hercegovine, kroz isplatu mirovine ili otpremnine. Riječ je o čovjeku koji se sklonio od naših organa gonjenja", kazao je ministar. Upitan hoće li naši organi tražiti da se Galića vrati u BiH kazao je "da se nada ali da nažalost do toga vjerojatno neće doći".

Dotakao se i sutrašnje posjete šefice Europske Komisije Ursule von der Leyen našoj zemlji. 

Upitan ima li razloga za optimizam po pitanju napretka BiH prema europskim integracijama, kazao je: "Sama dinamika naše međunarodne diplomatije i velikog broja ljudi koji stižu u BiH i dolazak šefice Komsije, ako se ne varam, treći put u kratkom periodu, pokazuje da ćemo uz sve poteškoće nastaviti nas EU put sto je za nas jako važno gospodarsko pitanje, kao i NATO, što sam rekao u onom pitanju maloprije, NATO garantuje da neće biti vakuma ako i ne dođe do produženja ALTEA misije, imamo najave da oni imaju plan b. Dolazak Von der Leyen je prilika da i to objasnimo. Naše kolege u regionu, Srbija i Kosovo prvenstveno, nemaju neke uslove koje mi imamo, Brisel bi trebao biti svjestan da zbog kočničara u BIH po nalogu Moskve ne bi trebao kažnjavati one, i nas iz politike i građane, koji su za EU i NATO. 

Na kraju je upitan i o Zakonu o državnoj imovini koji je preglasavanjem u Predsjedništvu usvojen, je li moguće u ovoj atmosferi raditi na ovom pitanju.

Kazao je: "Po najavama kolega iz Rs čujemo da taj zakon neće proći parlamentarnu proceduru. SNSD u Domu naroda ima većinu sa svojim partnerima. Šteta. Taj zakon je dobro pripremljen, ima dobar sadržaj, omogućuje entitetima da upravljaju državnom imovinom, kao i u cijelom svijetu, šteta je da se ne vidi potencijal tog zakona. Ako kolege iz RS-a ne prihvate ovaj, nadam se da će ponuditi sličan zakon", zaključio je ministar vanjskih poslova naše zemlje u razgovoru za BHRT.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.