23.10.2024. 19:46
0
Oglasila se Ambasada SAD: Uznemirujući izvještaji o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji
Američka ambasada u BiH se oglasila povodom izvještaja moldavske policije o potencijalnim vojnim kampovima na zapadnom Balkanu i u Moldaviji, koji su uzdrmali ovdašnje stanovništvo, političare i sigurnosne agencije.

Ambasada SAD je izvještaje o postojanju takvih kampova u RS ocijenila zabrinjavajućim.

- Izvještaji da su Rusi, povezani s privatnim vojnim skupinama, upravljali kampom u RS kako bi obučavali pojedince za ometanje demokratskih procesa u drugoj zemlji kandidatkinji za članstvo u EU duboko su uznemiravajući.

Postojanje tog kampa trebalo bi detaljno istražiti, a osobe odgovorne za omogućavanje ovakvih aktivnosti trebale bi biti pozvane na odgovornost - navode iz Ambasade SAD za Radio Slobodne Evrope.

U reakciji je naglašeno da izvještaji pokazuju u kojem pravcu se kreće politika RS.

- Ovi izvještaji postavljaju ozbiljna pitanja o posvećenosti RS i njenog rukovodstva provođenju reformi potrebnih za napredak evropskih aspiracija BiH, kao i o njihovoj 'evropskoj orijentaciji' koja je nužna za osiguranje mirne, prosperitetne i demokratske budućnosti za sve građane BiH - poručeno je iz Ambasade SAD.

Podsjetimo, prve izvještaje o kampovima objavila je policija i obavještajna služba Moldavije.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić rekao je kako takve grupe nisu obučavane u našoj zemlji. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.