23.10.2024. 17:52
0
Burno u Parlamentu FBiH: Mijatović izvijestio zastupnike o zaduženju Vlade FBiH, oni ga pitali šta je sa zaduženjima na sedmičnom nivou
Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović izvijestio je danas zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o zaduženju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za prvih devet mjeseci ove godine i otplati duga. To je izazvalo revolt kod zastupnika iz opozicije.

- Ne postoji zakonska obaveza slanja u Parlament FBiH izvršenja budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, Vlada FBiH ga je usvojila i imate ga na sajtu Vlade FBiH. Godišnji plan zaduženja je usvojen. Ukupno zaduženje u prvih devet mjeseci je 421,9 miliona KM a u isto vrijeme otplata duga je 898,1 miliona KM. Molim da zapišete ove podatke. Ljudi, ovdje pričamo o zakonima, niko ne smije da marku zaduži mimo plana, jedino ako neće u zatvor - rekao je Vojin Mijatović.

Za riječ se javio zastupnik Miralem Galijašević (SDA).

- Zašto nemamo izvještaj o izvršenju budžeta, nije dostavljen u Parlament, mi čekamo da vidimo kakva su zaduženja u prvih pola godine. Država se zadužuje, Federacija, i stvara se atmosfera nepovjerenja. Bio sam premijer u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), ovo je vrlo neobično vođenje čitave situacije. Ministar Mijatović je izašao i obećao u ovoj godini zakon o minimalnoj plaći i set fiskalnih zakona. Zašto su zakoni povučeni? Postavljam pitanje, imamo pruču o padanju Fonda PIO, posuđivanje 300-400 miliona KM. Nisam glasao za zaduženje od 880 miliona KM. Automobili se nabavljaju, dokle idu zaduženja - kazao je Galijašević i dodao:

- Sramota me da sjedim ovdje,  a da nismo raspravljali o poplavama u Hercegovini i Srednjoj Bosni. Slijede kiša i snijeg, kad nas počnu ganjati ljudi. Imali smo 2014. poplave a sanaciju nismo završili do 2020. godine.

Govorio je i zastupnik Mirsad Zaimović (SDA).

- Mi smo trebali imati izvještaj o izvršenju budžeta za 2024. godinu, a potom nacrt za 2025. godinu. Svi smo svjedoci pada izvoza, posljedice toga su pad industrijske proizvodnje. Kada se smanji proizvodnja, niži su prihodi u budžetima, niži je bruto domaći proizvod. Mijatoviću, vi ste nam prije godinu dana obećali set fiskalnih zakona do kraja prošle godine, ništa nema. Vi znate da ste prenapuhali budžet, treba zadovoljiti apetite 11 stranaka koje su u većini. Pretpostavljam u kakvim ste problemima. Ljudi, ovo će da tone dalje i vi to vidite, znate, ali dajte da skupa pokušamo naći rješenja - rekao je Zaimović.

Za riječ se javio i zastupnik Mahir Mešalić (DF).

- Prošla su vremena kada smo vjerovali Mijatoviću na časnu pionirsku. Što se tiče zaduženja trebamo li tražiti po web stranici? Vlada se zaduživala na sedmičnom nivou. Dajte nam papire o izvršenju budžeta, da vidimo gdje je novac, kako smo se zadužili, za šta smo se zadužili. Vi ste slagali sve što ste do sada obećali. Ljudi kažu da se približavamo RS-u po zaduženju, siromašimo dakle. Nisam vidio nijedan kapitalni projekat osim nabavke limuzine. Presjecali ste vrpce neke. Koliko se zadužila vlada od kada je došla na vlast - pitao je Mešalić.

Potom se Mijatović ponovo obratio zastupnicima.

- Jesam obećao set fiskalnih zakona i dalje nismo uradili, uradit ćemo. Da nije bilo tog mog obećanja ne znam o čemu biste pričali - rekao je, između ostalog, Mijatović.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.