8.3.2024. 19:00
0
Četnici je srušili '92. godine: Prva teravija u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču nakon 32 godine
Prvi teravih-namaz ove godine, kao centralni program za Muftijstvo goraždansko, bit će klanjan u nedjelju, 10. marta, u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, što će biti i prvi kolektivni namaz u ovoj džamiji nakon 32 godine.

Sinan-begova džamija je srušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane tadašnjih zvaničnih struktura i vojne vlasti, u okviru šireg plana uništavanja materijalne i duhovne kulture islama i progona muslimana.

„Ramazan je pravo vrijeme, a uzdizanje Sinan-begove džamije dobra prilika za naše vlastito uzdizanje s njom“, poručili su iz Muftijstva goraždanskog ovim povodom.

Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u BiH, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine. Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamena temeljca 2016. godine, a sredstva je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Radove na izgradnji i obnovi džamije u Čajniču izvodi turska firma Sama Bursa.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH džamija Sinan-bega Boljanića 2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.