11.3.2024. 15:25
0
Bivši inspektor MUP-a RS-a Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić se nagodili s Tužilaštvom, kažnjeni zatvorom
FOTO: Screenshot/rtrs
Optuženi u predmetu kodnog naziva "Trn", sa dokazima iz dešifrovanih Sky i Anom aplikacija, nakon razmotrenih dokaza tužilaštva, u prisustvu svojih advokata, potpisali su sporazume o priznanju krivice te u potpunosti priznali odgovornost za krivična djela za koja ih tereti optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon čega su osuđeni u Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo.

U skladu sa sporazumima, za optužene su predložene kazne:

- Nedeljka Luburu, rođenog 1975. godine, u vrijeme izvršenja krivičnog djela zaposlen u MUP-u RS-a, državljanina BiH, kazna zatvora u trajanju od dvije godine, i

- Bojana Roguljića, rođenog 1981. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH i R Srbije, kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i  sporedna novčana kazna u iznosu od 10.000 KM,  koju je optuženi dužan uplatiti u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude Suda BiH.

Oglašeni su krivim Nedeljko Lubura za krivično djelo krijumčarenje ljudi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a optuženi Bojan Roguljić za krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optuženi su priznali krivicu da su, krajem 2020. godine, preko državne granice nezakonito u BiH preveli M. I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenim za krivično djelo pokušaja ubistva. Prvooptuženi u vrijeme izvršenja krivičnog djela, bio je visokopoziconirani inspektor MUP-a RS-a, odakle je udaljen nakon provedenog postupka u toj policijskoj agenciji.

Roguljić je sin banjalučkog bizinismena Slavka Roguljića u čijem su vlasništvu restorani "Jezero" i "Bomi" u naselju Trn.

- Predložena kazna adekvatna je ulozi i odgovornosti optuženih u izvršenju krivičnog djela. Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te ne mogu uložiti žalbu na krivično-pravnu sakciju - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, oni su prihvaćeni od Suda te su optuženima izrečene navedene kazne, a predmet je pravosnažno okončan bez sudskog postupka i glavnog pretresa.

Ovo je treće sporazumno priznanje krivice u predmetima sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija. U okviru tri predmeta krivicu su do sada priznala ukupno petnaestorica optuženih, od kojih su dvojica nekadašnji pripadnci policijskih agencija, dodali su iz Tužilaštva, prenosi Faktor

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.