17.3.2024. 16:09
0
Bankarski sektor u RS u ogromnoj je panici: I njima i kompanijama koje su pomagale Dodika prijeti uništenje
Bankarski sektor u RS u ogromnom je problemu, a s njim zajedno svi oni koji su se našli na crnoj listi SAD, piše portal Raport.

Naime, prije nekoliko dana u Sarajevu je bila Anna Morris, pomoćnica državnog sekretara za finansije SAD koja je imala jednu posebnu poruku za prenijeti.

"Da sam ja banka ovdje, ja bih bila zaista jako oprezna”, poručila je Morris.

Jer po banku može biti rizično ako osobi s crne liste omogući čak i otvaranje računa.

“Sankcije povezane sa Bosnom i Hercegovinom, odnose se ne samo na sankcionirane osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili takve subjekte”, dodala je Morris.

I to je izazvalo haos u bankama koje imaju sjedište u RS. Uglavnom se to odnosi na tri banke koje su nastavile sarađivati sa osobama s crne liste.

Prema informacijama navedenog portala, ove banke sad pokušavaju preko Udruženja banaka nekako izvršiti pritisak na ostale banke da se pronađe rješenje za novonastalu situaciju pa čak i da se na neki način stupi u kontakt s Ambasadom SAD u BiH kako bi se dobilo više informacija o najavi Morris.

Ne čudi to s obzirom na to da je predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Goran Babić, koji je i predsjednik Uprave NLB banke iz Banje Luke. Jedne od banaka koja ima razloge za brigu.

No, ostale banke, prije svega one evropske ne vide razlog za takve postupke jer im je uputa Ministarstva finansija SAD jasna i svakako ne sarađuju sa osobama i kompanijama s crne liste.

Zanimljivo je da su se skoro svi "crnolistaši" nakon uvođenja sankcija "finansijski preselili" u RS odnosno u tri banke koje su bez problema otvarale račune i vršile transakcije.

Iz Udruženje banaka su kazali Raportu kako Babić ne sjedi tu a niko drugi nije dostupan za razgovor jer su na "službenom putu".

Banke koje su se pronašle u najavi Morris svjesne su da im je preostalo još malo vremena da donesu odluku - ili će biti ustrajni u svom naumu i faktički osuditi sebe na propast ili će raskinuti svu saradnju s "crnolistašima". Bilo fizičkim ili pravnim licima.

S obzirom na to da su u pitanju milioni KM, može se očekivati da će banke donijeti racionalniju odluku kojom će prekinuti saradnju.

A to donosi ogromne probleme za "crnolistaše".

Iako se lider u crnim listama Milorad Dodik prije nekoliko dana nasmijao na takvu najavu, svjestan je da će biti izložen ogromnom poniženju.

Sam je kazao da će morati ići u poštu da uzme plaću ili će je uzimati preko blagajne. No, to zakonski nije moguće i sad je jasno da više neće biti u mogućnosti ni hranu naručiti putem interneta. Očito je toga i sam postao svjestan pa je sve "crnolistaše" pozvao da ugase račune u bankama, što je prvi uradio Nenad Stevandić.

Ali veći problem će biti za firme njegove porodice i one koje su zbog aktivnosti koje su povezane s njim završile na listi sankcioniranih.

One će biti onemogućene da vrše bilo kakve transakcije, teško će isplaćivati plaće, kupovati robu ili je pak prodavati. Sve to može dovesti faktički do njihovog uništenja.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.