19.3.2024. 18:10
0
Bećirović: Visoki predstavnik ima mandat da zaustavi antidejtonske aktivnosti
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Bećirović je naglasio da je Bosna i Hercegovina napravila važan napredak u proteklih godinu dana i da očekuje da Evropsko vijeće 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Evropska komisija je već dala svoje pozitivno mišljenje i odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka.

Tokom sastanka razgovarano je o brojnim aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović je naglasio da je najava održavanja "velikog Vaskršnjeg sabora" Srbije i bh. entiteta Rs apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svijetu. Međunarodno pravo mora vrijediti jednako za sve države Zapadnog Balkana.

- Održavanje "velikog Vaskršnjeg sabora" Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine predstavljalo bi podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja regulišu odnose među državama članicama Ujedinjenih nacija - poručio je Bećirović.

Schmidt je čestitao Bećiroviću preuzimanje predsjedavanja Predsjedništvom BiH. Iznio je očekivanja Ureda visokog predstavnika da će BiH u narednim mjesecima načiniti važne korake ka evropskoj budućnosti.

Tokom razgovora visoki predstavnik je naglasio da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da ne može biti nikakvog spora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Dodao je da se u godini održavanja lokalnih izbora značajan akcenat mora staviti na osiguranje demokratskog ambijenta.

- U tom smislu važno je da se osiguraju uslovi za fer i poštene izbore - istakao je Schmidt.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.