27.3.2024. 22:20
0
Energetski div pred slomom: Blokiran račun, traži se odlazak ruskog tajkuna
FOTO: inforadar
Kakvo je stanje u jednom od najvažnijih energetskih preduzeća u RS-u – RiTE Ugljevik – najbolje potvrđuje jučerašnja blokada računa tog preduzeća.

Kako je BN TV potvrđeno, banke su blokirale račune RiTE Ugljevik zbog dugova i neizmirenih obaveza prema dobavljačima. Podsjetimo da već desetak dana traje štrajk rudara uz održavanje minimalniog procesa proizvodnje.

Radnici od uprave i resornog ministarstva traže raskid ugovora o koncesiji za kopanje uglja firmi Comsar u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova, jer smatraju da je štetan i da ugrožava rad i opstanak RiTE Ugljevik.

Iz Vlade, odnosno resornog ministarstva, kao i matičnog preduzeća nema nagovještaja da bi moglo doći do raskida ugovora o kopanju uglja koje je dato kompaniji Rašida Serdarova.

Za danas je najavljen novi sastanak predstavnika RiTE, sindikata tog preduzeća, resornog ministarstva i firme Comsar. Ukoliko ne dođe do dogovora radnici RiTE najavili su novo okupljanje ispred uprave preduzeća, ali i odlazak u Banjaluku.

Iako je bilo najava da će doći i do smjene uprave RiTE Ugljevik, do toga još nije došlo. V.d. direktora je Diko Cvjetinović je kadar NPS Darka Banjca.

Nedavno v.d. direktora Elektroprivrede je kazao da je oko 600 radnika višak u RiTE Ugljevik, izvijestio je BN.

Podsjetimo da, prema nedavno donesenoj presudi, RS mora Sloveniji isporučivati trećinu struje koja se proizvede u RiTE Ugljevik.

Također mora isplatiti 130 miliona KM na ime neisporučene električne energije za posljednjih 12 godina.

Riječ je o pravosnažnoj presudi koju je po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počev od juna 2011. godine pa do donošenja odluke donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

RiTe Ugljevik izgubila je spor sa “Elektrogospodarstvom Slovenije” vrijedan oko 130 miliona KM. Odluka je pravosnažna. Osim što će morati vratiti dug, RiTE Ugljevik će Slovencima morati isporučivati trećinu struje.

– Obaveza je da se isporučuje 1/3 električne energije sve dok bude radila termoelektrana i izvršiće se finansijska obaveza vrijednosti 67 miliona eura – kazao je ranije ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić.

(Aldin B.)

Ugljevik
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.