4.4.2024. 15:30
0
Održano ročište osumnjičenim bombašima: Advokat tvrdi da je Hasanbegović psihički bolesnik, Aganović kaže da ima snimak koji dokazuje da je bio kući
U Općinskom sudu u Sarajevu održano je ročište u krivičnom predmetu protiv Benjamina Aganovića i Mirze Hasanbegovića, koji su osumnjičeni da su bacili bombu na kuću načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića..

Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Dragan Slijepčević predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima zbog krivičnog djela izazivanje opće opasnosti.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Tužilac je napomenuo da Tužilaštvo raspolaže određenom dokumentacijom koja terete osumnjičene za pomenuto krivično djelo.

Advokat prvooptuženog Aganovića, Darko Stojanović cijeni da Tužilaštvo KS ne može dokazati nijedan navod. Jedino što može, kazao je advokat, dovesti njegovog branjenika u vezu s nekim prslukom.

"Ali zbog snimka, teško je i to povezati", rekao advokat. Iako tužilac nije spominjao to, očito je da postoji vide-snimak na kojem se vide osumnjičeni.

Advokat je istakao još jedan nazakonit dokaz, odnosno službena zabilješka između Aganovića i istražilaca tokom koje je, navodno, kazao da bi mogao biti svjedok. Dodao je da su prvooptuženom policajci pod prijetnjom tražili da prizna da je Hasanbegović bacio bombu.

U nastavku je obznanio da je njegov branjenik teški psihički bolesnik te da prima višestruku terapiju za "saniranje svojih stanja". Liječio se po psihijatrijskim institucijama u KS i na Sokocu.

Terapija utiče i na njegove fizičke aktivnosti, što, cijeni advokat, utiče i na poligraf.

Zaključio je da ne postoji dovoljan broj dokaza za određivanje pritvora.

Potom se obrati i sam Aganović, ističući da u kući ima videonadzor koji će potvrditi da je te noći bio u njoj. Ponovio je što je njegov advokat rekao - da su ga policajci nagovarali na optuži Hasanbegovića, "kojeg nije vidio dvije godine".

Advokat drugooptuženog Mirze Hasanbegovića Muhidin Kapo ocijenio je prijedlog Tužilašptva neozbiljnim.

Smatra da su imali vremena da nabave validan dokaz te da nisu ponudili nijedan koji bi eventualno opravdao indiciju za određivanje pritvora.

Kazao je da su materijalni dolazi paušalni, da ranija osuđivanost njegovog branjenika nema veze s ovom djelom i zahtijeva da se pusti na slobodu.

Nakon što se obavi vještačenje psihičkog stanja Aganoviće, te provjere alibiji, bit će poznata i odluka Suda.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.