12.4.2024. 13:29
2
Okupili se Bošnjaci iz regije na Baščaršiji - Konaković: "Ne treba gledati ko je prvi zvao, sve su stranke bitne, posebno SDA i Izetbegović"
FOTO: Raport
Ministar vanjskih poslova BiH i organizator današnjeg skupa Bošnjaka iz regije koji se dešava u Sarajevu, Elmedin Konaković, poručio je da opet poziva sve aktere koje je pozvao na ovaj skup i ranije i da ne želi da gleda ko je prvi zvao, ko nije s obzirom da skup nosi "plemenite poruke".

“Imamo program u popodnevnim satima, ovo je prijateljski doček gostiju koji su se odazvali našem pozivu”, kazao je Konaković i dodao:

“Mi ćemo napraviti sastanak kako bi ova ideja koja je važnija od svakog pojedinca nastavila svoj put. Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Crne Gore, Sandžaka, Crne Gore, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo ostaviti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u država regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub Parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege”.

Kada je riječ o reakciji koja je stigla iz VKBI povodom današnjeg skupa, poručio je:

“Čudim se reakciji VKBI-ja, ranije su pozvali političke aktere da budu aktivniji i daju podršku što smo i uradili pa smo vidjeli čudnu reakciju. VKBI je važan faktor u svemu što planiramo da radimo, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović zato pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje i da se ne gleda ko je prvi zvao, ko nije”.

“Ovaj skup ima poruke mira, suživota, ustavno pravnih utemeljenih ciljeva i pokazuje da se jedinstvo Bošnjaka počinje dešavati”, ističe Konaković.

Kratko je prokomentarisao ponašanje i riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom najavljene sjednice u Skupštini UN-a o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

“Poruka za Vučića je da ne propuste priliku da skinu kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda, ovo što oni rade pokazuje da kao da žele da prigrle genocid i one koji su to počinili što je šokantno i čudno”, dodao je.

(Erna H.) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.