20.4.2024. 10:04
0
Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca
FOTO: ARHIV
Delegacija Evropske unije u BiH osudila je negiranje genocida u Srebrenici tokom sjednice Narodne skupštine RS i mitinga „Srpska te zove“, u četvrtak, 18. aprila 2024. godine.

- Osuđujemo ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu tokom sjednice Narodne skupštine RS i mitinga „Srpska te zove“, dana 18. aprila 2024. Genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava. 

Riječ je o historijskoj činjenici, utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. U Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida – naveli su iz Delegacije EU.

Nesporna su, dodali su, stradanja bh. građana svih nacionalnosti tokom rata od 1992. do 1995. godine. Polazna osnova za istinsko pomirenje je empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava. U tom dijelu, potrebno je da svi ulože napore sa svoje strane.

- Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je historijski netačno, stvara dodatni bol i traumu za porodice žrtava i otežava ključnu zadaću izgradnje mostova i pomirenja.

Pozivamo sve političke lidere i druge na vodećim pozicijama u BiH da pokažu put kroz iskazani pijetet prema žrtvama i promociju pomirenja. Politički akteri bi se trebali suzdržati od provokativne retorike ili poteza te se fokusirati na iskorake zemlje na njenom evropskom putu, što je željeni cilj velike većine bh. građana – istakli su iz Delegacije EU.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.