24.4.2024. 10:16
0
Bečarević: Energoinvest, i ne samo on, napravio je štetu od 22 miliona KM, a onda pljačka potrošače gasa
Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo i bivši ministar komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević oglasio se saopćenjem za javnost u vezi sa dopunom krivičnih prijava koje je podnio u vezi sa mađarskim transporterom gasa FGSZ-om datih FUP-u u 2021. godini i firmom Monter Zagreb.

- Poštovana glavna tužiteljice (Kantona Sarajevo) da najavim: naredna krađa u BH-Gasu će biti na javnom pozivu za sistem Telemetrije. Procjena, od 50.000 KM do 100.000 KM - naveo je Bečarević na početku.

Potom je dodao:

- Tokom prvih šest mjeseci 2021. godine posjećivao sam FUP i davao iskaze po pitanju prelaska na Turski tok. Razlozi zbog koji su izjave date u formi krivične prijave jeste to da nije bilo odluke vlasnika, odnosno Vlade Federacije BiH o prelasku na novi pravac snabdijevanja i moguće štete koja će nastati raskidom ugovora sa mađarskim transporterom FGSZ, jer ugovor sa ovom kompanijom je bio na snazi do kraja 2023. godine. Prije nekoliko mjeseci dobio sam informaciju, (ostavljam rezervu da nije tačna), da se neće sprovoditi istraga, jer nema krivičnog djela, niti je prouzrokovana šteta - istakao je.

Sve to je, kako navodi, urađeno prije odluke Arbitražnog vijeća u Cirihu, Švicarska.

- Sada smo dobili odluku Arbitražnog vijeća po kojem Energoinvest i BH-Gas moraju platiti 11,16 miliona američkih dolara za raskid ugovora i oko dva miliona KM troškova arbitraže i advokatskih troškova. Da li je sada Tužilaštvu prihvatljivo da konstatujem da je nastala šteta raskidom ugovora sa FGSZ-om od ukupno 22 miliona KM i da to sada treba platiti ovoj kompaniji iz Mađarske?

Da li treba da podsjetim da je ugovor raskinut dopisom i upućen prema FGSZ-u, iako nije bilo saglasnosti za taj raskid ugovora od Vlade FBiH niti Nadzornog odbora BH-Gasa, a obaveza, od te iste Vlade, bila da se ugovor ispuni? Da li treba da konstatujem, opet, da su bila izdata dva garantna pisma od Vlade FBiH da će se ugovor prema FGSZ-u ispuniti do perioda važenja ugovora tj. do 31. 12. 2023. godine? Da li treba naglasiti da će se sada platiti 22 miliona KM mađarskoj kompaniji, a da za isto vrijeme se u cijeni Gazproma nalazi i cijena transporta kroz treće zemlje, što znači da sada plaćamo i troškove kroz Mađarsku i troškove transporta kroz Turski tok? - upitao je Bečarević.

Ukazuje na sjednicu Vlade FBiH od 18. 03. 2021. godine, a koja je, dodaje, nastavljena 24. 03. 2021. godine, sa tačkom dnevnog reda: "41. Informacija (usmena) o trenutnom statusu Aneksa ugovora Gazprom - Energoinvest d.d. Sarajevo, kojim se snadbijevanje Federacije Bosne i Hercegovine gasom prebacuje na Turski tok".

- Sa navedene sjednice Vlade nikad nije objavljeno saopćenje o radu, i to samo za ovu tačku, a kao što vidite informacija je bila usmena iako je bio dostupan karton dokumentacije. Da li je sada dovoljno datih informacija, pored onih silnih posjeta FUP-u, da Tužilaštvo reaguje, jer sada imamo iznos štete od 22 miliona KM i kao što jedan politički predstavnik HDZ-a reče, ovo je veća afera od respiratora, iako su i za respiratore i za garancije Vlade o ispunjenju ugovora glasali i predstavnici ove stranke.

Da li bi bilo svrsishodno da izvršite uvid sa ove 259. sjednice Vlade FBiH pa da utvrdite da li se glasalo o prelasku na Turski tok i da li je tada data saglasnost da se raskine ugovor sa FGSZ-om? Da javnost sazna ko je koga obmanuo. Možda bih trebao napomenuti da je cijena gasa od prelaska na Turski tok povećana za 105 posto, a da je Energoinvest ostvario razliku u cijeni od više od 50 miliona KM što se može vidjeti iz njihovih bilansa (javno dostupni na sase.ba). Taj dio je vidljiv u bilansu uspjeha, gdje se vidi da od ukupnih prihoda Energoinvesta samo cca 15 posto otpada na prihode iz inostranstva, a svi ostali prihodi su po osnovu gasa - naveo je Bečarević.

I o ovome je, dodaje, davao izjavu i rekao šta će se desiti.

- Da skratim, ali i radi javnosti moram obrazložiti (znate da sam transparentan), Energoinvest je svojim djelovanjem, i ne samo on, napravio štetu od 22 miliona KM, jer je raskinuo ugovor za koji je potpisao da neće raskinuti, a onda je na Turskom toku ostvario razliku u cijenu od više od 50 miliona KM ili da prevedem, u doslovnom značenju pljačka potrošače gasa i time sanira svoje obaveze u poslovanju preko leđa građana i privrede.

Kako su izabrani advokati i po kojem postupku bilo bi lijepo isto da utvrdite jer je izgubljen još jedan spor koji su vodili, Monter d.d. Zagreb, a gdje vodite istragu gotovo 10 godina i o čemu su napisane desetine tekstova u medijskom prostoru. Samo sastav kontratužbe, tri lista papira, je iznosio 100.000 KM od koje nikakve koristi nije bilo jer je i to izgubljeno. Da, dobro čitate, izgubljene su obje arbitraže, i protiv FGSZ-a i Montera d.d. Zagreb - istakao je.

Po osnovu spora sa Monter Zagreb, dodao je, samo kamata iznosi više od tri miliona KM.

- Gasovod Zenica-Travnik ni poslije 11 godina nema upotrebnu dozvolu, a kredit EBRD-u otplaćen u potpunosti. Jedinstven objekat u svijetu. Nadam se da ćete pokazati interes za 22 miliona KM i da ćete dobiti iz ovog linka iste informacije koje su date i FUP-u tokom 2021. godine, ali koje "nisu bile od značaja" za provođenje istrage - naveo je.

Razlog arbitraže sa FGSZ-om je, pojašnjava, raskid ugovora bez saglasnosti vlasnika.

- Ako niti 22 miliona KM obaveze prema FGSZ-u ili presuda u slučaju Monter 7,5 miliona KM nisu dovoljan razlog i dovoljne nove činjenice za otvaranje istrage molim da oprostite na podnošenju prijave. Potrošio sam mjesece i mjesece svog života da ukažem da će nas raskid ugovora sa FGSZ-om koštati i trpio pritiske, trpim i dalje, razne vrste, ali još uvijek za ništa.

Ostao bez posla dvije godine zbog predmeta Monter, a o mom povratku na posao Tužilaštvo je putem FUP-a mene ispitivalo iako sam imao presudu suda, ali ne odustajem. Vjerujem da pravde ima. Javno sam objavio da se maltretiranje vodi iz restorana Piano, a poveznicu stvarnog vlasnika restorana (otac) i gasovoda imate u priči CIN-a pod naslovom "Skupi beskorisni gasovod".  I danas je beskoristan, ali sa presudom od 7,5 miliona KM - istakao je Bečarević i dodao:

- Na kraju, bilo bi lijepo da to bude ipak za nešto. Sitnica, 22 miliona KM, plus 7,5 miliona KM. P.S. Energoinvest ovo predstavlja kao uspjeh u postupku pa bih volio znati kako "pobijedite", a platite 22 miliona KM suprotnoj strani. Kako predstavite pobjedu, a najavio sam FUP-u 2021. godine da spor gubimo i da kazna za raskid ugovora slijedi. Najavio sam, dok sam bio ministar u Vladi KS, ko će biti direktor BH-Gasa i kompletnu trgovinu utjecajem (ostavka za novo direktorsko mjesto), ali još bez rezultata. Imate i račune iz Piana naslovljene na Sarajevogas pa vidite ko se sa kim sastaje i zbog čega. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.