2.5.2024. 16:19
0
Osmanović na obilježavanju godišnjice: Bitka za Predsjedništvo je jedna od naših najvažnijih pobjeda
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti bosanskim šehidima i poginulim braniteljima, te prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću na Mezarju Kovači, te Groblju Lav, Mezarju Stadion, Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada i u Aleji veterana na Vlakovu, delegacija Kantona Sarajevo danas je obilježila godišnjicu Bitke za odbranu Predsjedništva Republike BiH.

Na ovaj način je počelo i obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, koji će trajati do 9. maja.

Tokom prigodnog programa na Kovačima, poručeno je da se danas sjećamo najboljih sinova i kćeri Bosne i Hercegovine i svih žrtava koje su podnijete za slobodu Sarajeva i naše domovine.

Prisutni su se podsjetili kako su 2. maja 1992. godine snage bivše Jugoslovenske narodne armije i paravojne srpske jedinice krenule da zauzmu zgradu Predsjedništva i presjeku grad na dva dijela. Herojskim otporom patriota Sarajeva spriječeni su u svom naumu te, kako je rečeno, tog 2. maja u Sarajevu je odbranjena Bosna i Hercegovina. Ovom prilikom, prisutni su se podsjetili da je tih dana 1992. godine počela i najduža opsada jednog grada u historiji modernog ratovanja, koja je trajala više od 1.460 dana. U prosjeku, kako je rečeno, dnevno je na grad padalo 329 projektila, odnosno više od 50.000 tona topničkih projektila tokom opsade.

Obraćajući se prisutnima, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović pozvao je na zajedništvo i brigu o mladim generacijama, koje, kako je naveo, trebaju njegovati kulturu sjećanja.

„Ratni zločinci, koji su presuđeni pred međunarodnim sudovima i služe doživotne kazne zatvora, prijetili su da će nestati čitav jedan narod. Ovaj narod nije nestao, ovaj narod će biti ovdje, to dokazujemo današnjim dolaskom“, poručio je ministar Osmanović, koji je i ovom prilikom zahvalio veteranima što su odbranili Bosnu i Hercegovinu.

Kako je potcrtao u izjavi za medije, Bitka za Predsjedništvo je jedna od najvažnijih pobjeda, jer su bosanske patriote tom prilikom pokazale ko su.

„Kao generacija, bili smo počastvovani da možemo odbraniti Bosnu i Hercegovinu. Mi smo je odbranili, a nadam se da će generacije iza nas izgraditi puno bolju Bosnu i Hercegovinu, kakvu su i zaslužili“, poručio je ministar Osmanović.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, cvijeće su položile i počast odale i brojne druge delegacije različitih nivoa vlasti i boračkih udruženja.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.