4.5.2024. 22:22
2
"Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od b*lija. Naravno da smo ubijali u Sarajevu. Grbavica je bila neprobojna, Sarajevo je bila najveća vojna sila"
Kao što smo ranije prenijeli, preminuo je ozloglašeni Vojislav Čarkić, ili poznatiji kao pop Žućo.

On je tokom opsade Sarajeva imao više uloga, a bio je i u funkciji vojnog sveštenika Vojske RS-a te je dobio i čin majora. Poznat je kao komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.

"Rođen iznad Baščaršije"

Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Čarkić je tokom nekih intervjua za sebe govorio da je rođeni Sarajlija, te da je rođen iznad Baščaršije 1937. godine.

"Sarajevo bila najveća vojna sila, mi bili šaka jada"

U intervjuu za portal Katera je govorio o sjećanju na rat u Sarajevu.

"Godine 1992. svako je otišao u svoju vojsku. Čim sam prešao Miljacku, našao se na drugoj strani parohije. U vojsci su bili svi moji parohijani. Grbavicu su branila tri bataljona, a Sarajevo je bila najveća vojna sila, preko 70.000 bilo je, što muslimana, što Hrvata. Mi smo bili šaka jada. Ja sam bio vojnik, i ne krijem. Bio sam u sastavu jedinice koja je branila Grbavicu. Grbavica je bila neprobojna. Žrtava je bilo mnogo. Znajući šta se dešavalo djelimično u prvom, a i u drugom svjetskom ratu, nisam mislio da ću i ja sahranjivati djecu u ovom otadžbinskom ratu, ali desilo se i to", kazao je Čarkić 2018. godine.

Autentični četnik, vojnik Hrista i srpskog naroda

U razgovoru za Al Jazeeru English iz 2016. godine je kazao:

"U ratu i uniformi, uvijek sam bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik. Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od balija. Naravno da smo ubijali, ali to smo radili zato što su oni [muslimani] pucali na nas. Bio je rat. Sada sam penzionisan, ali sam još u raspoloženju da ubijam ljude".

Predvodio Srbe sa Grbavice

Čarkić se vidi na snimku iz 1996. godine, kada nakon reintegracije Grbavice, Srbi napuštaju ovaj dio Sarajeva. On je predvodio tu kolonu.

"Prisjećam se toga dana kao da je bilo juče. Emocije me vežu za taj dan. Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice. Pričali su mi Francuzi da su po ulicama šetali samo psi. Grbavica je bila mrtva. Mi smo došli ovdje, u Miljeviće. Tu sam dobio kuću, da stanujem i da napravim kapelu. Stanovao sam tu 3-4 godine i ona sam započeo da pravim svoju kuću, a i crkvu i parohijski dom", kazao je on Kateri.



Povratak u Sarajevo

U Sarajevo se vratio. Doduše, nakratko, 2021. godine, kada je patrijarh Porfirije bio u posjeti Sarajevu.


RTRS je čak i pravio prilog o Čarkiću opisujući ga kao "pravog junaka i živu legendu".

"Zna se koliko je pomagao u ratu svima. Bodrio vojnike, dijelio humanitarnu pomoć, bio uz svoj narod", navela je naratorka u prilogu. 



U junu 2014. godine, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je na Vracama, naselju na ulazu u Sarajevo, na samoj granici između dva bh. entiteta  ploču u čast osuđenom za najteže ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratku Mladiću i to u znak sjećanja na smotru dva vojna bataljona, koju je izvršio 1992. godine.

Vodio sahranu majke i brata Ratka Mladića

Čarkić je blagosiljao tu ploču i tom prilikom kazao kako su se 19. maja 1992. godine okupili branioci takozvanog Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio Ratko Mladić koji će, dodao je Čarkić, "sa činom vojvode ući u panteon srpskih vođa".

Nakon što je rat završio, Čarkić je vodio sahranu majke i brata osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. 

Svjedoci navode da je Mladić bio na sahrani uprkos tome što je tada bio bjegunac. Čarkić je o tome odbijao da govori. 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.