13.6.2024. 19:29
0
Schmidt: Negiranje zločina je neprihvatljivo. Rezolucija UN-a o Srebrenici je pokretački faktor u ozdravljenju i pomirenju
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je razgovarao sa predstavnicima Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula i udruženja porodica žrtava o predstojećoj komemoraciji u svjetlu rezolucije UN-a kojom se ovaj dan proglašava međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

"Rezolucija UN-a o Srebrenici nije politička alatka", poručeno je iz Ureda visokog predstavnika.

"To je izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanju na ubijene. Treba je posmatrati kao pokretački faktor u ozdravljenju i pomirenju", istakao je Schmidt.

Na kraju je dodao da je "negiranje zločina neprihvatljivo".

Ove godine se obilježava 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a“ Srebrenica. Sve pripreme koje se rade ove godine ujedno se rade i za narednu, 30-tu godišnjicu genocida.

Ove godine će se ukopati posmrtni ostataci 11 žrtava genocida u Srebrenici.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a usvojila je 26. maja rezoluciju o Srebrenici koja podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Također se osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i poziva se sve države da spriječe negiranje genocida čuvanjem utvrđenih činjenica, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme.

Rezolucijom se osuđuje veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Također se naglašava važnost dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici.

Rezolucija podsjeća sve države na obaveze iz Konvencije o genocidu koje podrazumijevaju sprečavanje i kažnjavanje genocida, te poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.