27.6.2024. 21:01
0
Murphy sa muftijom Dedovićem: SAD ostaju posvećene izgradnji multietničkog Mostara
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nj.E. Michael J. Murphy posjetio je danas Muftijstvo mostarsko gdje se susreo sa mostarskim muftijom dr. Salem-ef. Dedovićem, prenosi portal Preporod.info.

Muftija je iskazao zahvalnost ambasadoru na posjeti i kontinuiranoj prijateljskoj podršci Sjedinjenih Američkih Država u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, te izgradnji zdravog demkoratskog društva u kojem se poštuju i uvažavaju ljudska i vjerska prava i slobode svih građana.

- Treba puno raditi na unapređenju pomirenja između različitih zajednica u Mostaru. Lideri - i politički i vjerski - imaju ključnu ulogu u izgradnji snažnih multietničkih odnosa neophodnih da bi se svi u gradu osjećali sigurno, predstavljeni i poštovani - istakao je ambasador Murphy.

Muftija je naglasio da je Islamska zajednica mnogo napora uložila na planu međureligijskog dijaloga i jačanja međusobnog povjerenja, što je itekako primjetno u Hercegovini.

Upoznao je ambasadora sa situacijom u vezi Centralne zone Grada Mostara i nerješavanjem zahtjeva za izgradnju Interkulturnog centra "Mevlana" u Mostaru, te istakao da je spremna apelacija Islamske zajednice pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Izrazio je nadu i da će sudski proces koji je pokrenuo Javni pravobranilac Grada Mostara vratiti u pravne okvire dosadašnje nelegalne radnje u Centralnoj zoni.

Ambasador Murphy je iskazao razumijevanje za legitimni zahtjev za izgradnju Interkulturnog centra "Mevlana" u centru Mostara i poručio da to ne bi trebalo biti političko pitanje.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.