29.6.2024. 12:48
0
Istražitelji su otkrili da je Ukrajina bila napadnuta projektilom iz Sjeverne Koreje 2018. godine
Šef istraživačke organizacije koja od 2018. traži porijeklo oružja korištenog u ruskim napadima na Ukrajinu, rekao je u Vijeću sigurnosti UN-a da je ta organizacija "nesporno" utvrdila da je balistička raketa čiji su ostaci pronađeni u Ukrajini ove godine bio je iz Sjeverne Koreje.

SAD i njihovi zapadni saveznici sukobili su se s predstavnicima Rusije i Sjeverne Koreje na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u petak jer su tvrdili da dvije zemlje krše embargo UN-a na izvoz oružja iz Sjeverne Koreje.

Rusija je te tvrdnje odbacila kao "neosnovane", a Sjeverna Koreja je raspravu o "nečijem navodnom 'transferu oružja'" nazvala "izuzetno drskom".

Jonah Leff, izvršni direktor organizacije Conflict Armament Research, predstavio je detaljnu analizu projektila koji je 2. januara ove godine pogodio ukrajinski grad Harkov na sjednici Vijeća sigurnosti.

On je rekao da je organizacija analizirala motor rakete, repni dio i oko 300 komponenti koje je proizvelo 26 kompanija iz osam zemalja i teritorija i utvrdilo da je riječ o raketi KN-23 ili KN-24 proizvedenoj 2023. godine u Sjevernoj Koreji.

Ona je zaključila na osnovu jedinstvenih karakteristika rakete, prečnika, potisne putanje, analize mesta pada, korejskih slova na delovima rakete i drugih oznaka i delova koji datiraju iz 2023. godine.

Leff je rekao da su njihovi timovi i ove godine ispitali još tri identične sjevernokorejske rakete koje su pogodile Kijev i Zaporožje.

Također su uočili konvencionalno oružje, uključujući artiljerijske rakete proizvedene 1977. godine, zaplijenjene na liniji fronta i koje ranije nisu viđene na bojnom polju u Ukrajini, koje je proizvela Sjeverna Koreja i vjerovatno dio nedavne veće pošiljke projektila.

Vijeće sigurnosti raspravljalo je u petak o ilegalnom prometu oružja iz Sjeverne Koreje na zahtjev Francuske, Japana, Južne Koreje, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Sastanak je uslijedio nakon ruskog veta od 28. marta, kojim je okončano praćenje tima stručnjaka UN-a za provedbu sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog njenog nuklearnog programa.

SAD i njihovi evropski i azijski saveznici optužili su Moskvu da pokušava izbjeći nadzor, dok je navodno prekršila sankcije kupujući oružje od Pjongjanga za rat protiv Ukrajine.

Iako je istekao mandat eksperata UN-a da nadgledaju provođenje sankcija Sjevernoj Koreji, čiji je rad produžen od 2009. uz podršku Rusije, šef službe UN-a za razoružanje Izumi Nakamitsu izjavio je u petak u Vijeću sigurnosti da je Važno je istaći da Komitet Vijeća sigurnosti zadužen za praćenje Sjeverne Koreje nastavlja sa radom i nastavit će pratiti primjenu režima sankcija.

Zamjenik američkog ambasadora Robert Wood rekao je da je Leffova prezentacija sa tehničkim detaljima bila vrlo uvjerljiva i da nezavisni nalazi Leffove organizacije potvrđuju izvještaje i analize iz drugih izvora.

„Kao stalna članica Vijeća sigurnosti, Rusija ima odgovornost da podrži i ojača međunarodni mir i sigurnost. Ipak, Rusija lansira balističke rakete ilegalno dobijene od Sjeverne Koreje protiv ukrajinskog naroda", rekao je Wood.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzia optužio je zapadne inicijatore sastanka da pokušavaju da iskoriste Vijeće sigurnosti za "antiruske i anti-sjevernokorejske tvrdnje" i da šire neosnovane optužbe kako bi "odvratili pažnju od vlastitih destruktivnih akcija koje podstiču eskalaciju u regija."

Rekao je da su tvrdnje o ruskoj upotrebi sjevernokorejskih projektila u Ukrajini "apsolutno lažne" i doveo u pitanje profesionalizam i stručnost onih koji ispituju ostatke raketa u Ukrajini.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.