3.7.2024. 10:03
1
Ništa od zahtjeva opozicije: Ustavni sud FBiH potvrdio da je izmjena Poslovnika koja je omogućila izbor Vukoje bila zakonita
Ustavni sud FBiH odbio je apelaciju opozicionih zastupnika, koji su tražili da se ispita zakonitost sjednice i Poslovnika Parlamenta FBiH, koji je nedavno izmijenjen, a što je na kraju omogućilo izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

U obrazloženju je navedeno da nema osnova za provođenje spora te da je sve provedeno u skladu sa zakonom.

O ovom pitanju se oglasio i zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH Aner Žuljević (SDP).

- Ustavni sud FBiH utvrdio da nema povreda Ustava i Poslovnika u predmetima U-56/23 i U-7/24! Danas (op.a. jučer) smo zaprimili rješenja Ustavnog suda FBiH u dva predmeta i u oba su tvrdnje kvazipatriotske opozicije o navodnim povredama Ustava FBiH i Poslovnika PD Parlamenta FBiH potpuno demantovane! U predmetu U-56/23, Ustavni sud FBiH je obustavio postupak za rješavanje spora i utvrdio da nije bilo povrede Ustava FBiH. Ustavni sud FBiH posebno naglašava da su pojedini zastupnici na 8. vanrednoj sjednici glasali za odluke, a onda se obratili Ustavnom sudu FBiH osporavajući upravo te odluke.

U predmetu U-7/24 Ustavni sud FBiH je odbacio zahtjev za rješavanje spora koji je podnijelo 40 opozicionih zastupnika. U ovom predmetu je Ustavni sud FBiH utvrdio da sazivanjem i vođenjem 9. redovne sjednice na kojoj je usvojen Budžet za 2024. godinu i izmjene Poslovnika, nisu povrijeđena prava zastupnika u Parlamentu FBiH. Ovim odlukama je potpuno demaskirano licemjerje kvazipatriotske opozicije koja uporno osporava zakonite postupke u Parlamentu Federacije, Za to vrijeme predstavnici upravo tih političkih snaga svjesno krše Ustav FBiH štiteći uske stranačke i finansijske interese, što smo nedavno vidjeli na primjeru UKC Tuzla.  Na kraju, izgubili smo par mjeseci u šizofrenoj komunikaciji opozicije koja je koristila neprihvatljivo teške riječi, za koje sam siguran da neće stići izvinjenje - naveo je Žuljević.

(Erna H.) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.