5.7.2024. 15:52
0
SDA usvojila pet zaključaka: Zahtjevamo od Vlade FBiH da bez odlaganja javnost upozna sa iznosima enormnog zaduživanja FBiH
FOTO: SDA
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) usvojeno je pet zaključaka.

U nastavku prenosimo zaključke.

1. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da usvojeni Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu nova kapitulacija Trojke u odnosu na spreg SNSD/HDZ. Nedopustivo je da u aktuelnom geopolitičkom i sigurnosnom trenutku bude smanjem budžet Ministarstva odbrane BiH i Granične policije BiH, umjesto da u značajnoj mjeri bude uvećan.

Pristajanje da se povećavaju budžeti ministarstava i agencija na čijem su čelu kadrovi SNSD-a i Elmedin Konaković, te da se izdvoji dodatni iznos od 30 miliona KM za kupovinu zgrade za UIOBiH u Banjoj Luci od kuma Milorada Dodika, kako bi se dostigao traženi iznos od 98 miliona KM, a smanjuju izdaci za odbranu, sigurnost ili za Memorijalni centar Srebrenica, najbolje ilustruje ukupnu pogubnost politike Trojke po interese države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.

2. Predsjedništvo SDA zadužuje Pravni savjet SDA da analizira zakonitost pokušaja Trojke i HDZ-a da imenuje novi saziv Upravnog odbora Federalne televizije, te ovlaštene predlagače da, ukoliko se utvrde neregularnosti, pokrenu pravne procedure kojim bi se spriječio takav pokušaj koji za cilj ima stavljanje Federalne televizije kao javnog servisa pod političku kontrolu.

SDA ima mnogo razloga da bude nazodovoljna uređivačkim politikama brojnih medija, ali ostaje čvrsto opredijeljena za princip da javni medijski servisi moraju biti u službi građana koji ih i finansiraju, a ne u službi vlasti ili bilo koje političke stranke.

3. Predsjedništvo SDA zahtjeva od nametnute Vlade FBiH da bez odlaganja javnost precizno upozna sa iznosima enormnog zaduživanja Federacije BiH, te sa izvorima, rokovima otplate, rokovima dospijeća i svrhom korištenja novčanih sredstava kojima zadužuju građane.

4. Predsjedništvo SDA osuđuje zloupotrebu javnih preduzeća u režiji HDZ-a. Nedopustivo je prisustvo katoličkog svećenika i njegovo davanje blagoslova na otvaranju prostorija javnog preduzeća „Hrvatske pošte“ Mostar. Osim spornog imena samog javnog preduzeća, koje se ne može zvati po jednom narodu, takav potez predstavlja dodatnu diskriminaciju građana FBiH. Prisustvo federalnog premijera Nermin Nikšića takvom događaju, samo dodatno potcrtava njegov servilan odnos prema HDZ-u.

5. Predsjedništvo SDA smatra da usvajanje izmjena Zakona o zastavi, grbu i himni RS-a u predloženom obliku predstavlja krivično djelo, te traži reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu činjenicu da je vraćanje u upotrebu grba „Nemanjića“ i himne „Bože pravde“ u potpunoj suprotnosti sa ranijim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je ova obilježja proglasio diskriminatornim prema građanima koji nisu pripadnici srpskog naroda, SDA će se suprotstavljati donošenju ovog zakona i iskoristiti sve mehanizme da spriječe njegovo usvajanje.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.