4.7.2024. 19:10
0
Forto: Bilo bi neozbiljno da se zbog duga BHRT-a prema EBU likvidira 10 puta vrijednija imovina
Ministar transporta i komunikacija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je da je na današnjoj sjednici donio odluku o raspodjeli 62 miliona KM nagomilanih u ovom resoru.

"Insistirao sam da se ta sredstva ne tope na računu, jer gube vrijednost, trebamo to uložiti nazad građanima. Za nivo BiH ide 19 miliona, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH može računati na dva miliona za svoje buduće djelovanje, Granična policija može dobiti više od 1,2 miliona KM, a 1.650.000 KM za eVladu", naveo je Forto.

On je rekao novinarima da će Federaciji BiH biti prebačeno 27 miliona KM, dok će Republika Srpska dobiti 16 miliona KM, što će entiteti morati utrošiti u skladu sa jasno propisanim kriterijumima.

Forto je nakon sjednice Vijeća ministara u Mostaru istakao da je dobro što je danas usvojen budžet institucija BiH zbog onoga što dolazi, a to je Plan rasta EU, kao i finansijska podrška za to.

On tvrdi da "ne postoji zemlja koja je postala članica EU bez jake centralne administracije", kao i da su "plate najniže na nivou BiH", te da je potrebno razmišljati o povećanju osnovice za ekspertski dio administracije, od pregovarača do onih koji će pisati zakone i usklađivati zakonodavstvo sa evropskim direktivama.

"To moraju raditi ljudi koji su plaćeni, koji žele da to urade za BiH, inače nećemo nikada ući u EU", rekao je Forto i dodao da će u narednom periodu insistirati ne samo na povećanju primanja službenika, nego i na privlačenju ekspertske snage, koja će, kako je rekao, BiH uvesti u EU, jer je to prije svega, zahtjevan administrativni proces.

Govoreći o dugu BHRT-a prema EBU od 17 miliona i odluke suda da je to potrebno namiriti prodajom njihove zgrade, Forto je rekao da bi bilo neozbiljno dozvoliti da se zbog toga likvidira deset puta vrednija imovina.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.