7.7.2024. 9:34
0
Rimac zadaje glavobolju Trojci, kako riješiti imenovanje direktora KCUS-a
Višemjesečna trakavica na relaciji Privremeni upravni odbor KCUS-a i federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca (HDZ 1990) još nema svoj konačni epilog.

Ministar Rimac ne želi dati saglasnost na imenovanje generalnog direktora KCUS-a Ismeta Gavrakapetanovića od decembra, a od novembra KCUS-om upravljaju vršioci dužnosti direktora.

Prvo je to bio doktor Alen Pilav, a zatim od kraja maja doktorica Hajrija Maksić. No, Općinski sud u Sarajevu ne može izvršiti upis odgovornog lica jer je odluku o novom vd ponovo donio Privremeni Upravni odbor KCUS-a što nije bila ranija praksa. Rimac i u ovom slučaju izbjegava raspisati konkurs za imenovanje Upravnog odbora KCUS-a.

Protiv Rimca krivičnu prijavu podnio je predsjednik Naroda i pravda Elmedin Konaković čija je stranka trebala dobiti poziciju generalnog direktora. Konaković je Rimca prijavio za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi, a Tužilaštvo KS postupa po predmetu.

Gavrankapetanović je još uvijek direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

I dok traje trakavica oko imenovanja generalnog direktora, Rimca na odgovornost poziva i Naša stranka koja je dio vlasti zbog nedostatka lijekova onkološkim pacijentima.
“Višegodišnji problemi sa lijekovima potrebnim onkološkim, ali i drugim pacijentima, nisu izgovor ministru Rimcu za nemaran odnos prema pacijentima, ali i prema zastupnicima i zastupnicama koji su od njega tražili i očekivali da će početi rješavati ovaj problem. Pozivamo ga na odgovoran, savjestan i profesionalan odnos prema svojoj dužnosti i insistiramo da se, u skladu sa Poslovnikom, pojavi na narednoj sjednici i da odgovori na pitanja zastupnica i zastupnika. Pozivamo ga da hitno preduzme sve potrebne radnje i osigura nedostajuće lijekove ili da podnese ostavku. Ovako ne može ostati jer Klub Naše stranke neće biti saučesnik u nečemu što prerasta u zločin prema našim najugroženijim građankama i građanima.

Ne prihvatamo nikakva opravdanja za ovu nedopustivu situaciju, a koja ovih dana učestalo dolaze iz ministarstva, zbog proste činjenice da su isti lijekovi dostupni u Republici srpskoj", naveli su iz Naše stranke u petak.

Pozivaju HDZ 1990 iz koje dolazi ministar Rimac, ali i sve druge članove koalicije, da nipošto ne tolerišu neodgovoran i nemaran odnos prema javnoj dužnosti svojih imenovanih dužnosnika, pogotovo ne u trenucima u kojima građanke i građani njihov nemar i nerad skupo plaćaju svojim zdravljem, pa čak i životima.

Vladu FBiH čine stranke trojke SDP, NIP, Naša stranka, HDZ BiH, Ramo Isak sa Snagom naroda, te HDZ 1990. Tijesna većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zavisi od tri ruke HDZ 1990 ali i jedne iz HNP-a, te se zato još ne pokreće smjena Nediljka Rimca.

Prema informacijama Patrije, federalni premijer i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić počeo je tražiti "zamjenu" za ove ruke, pa je tako već ostvaren kontakt sa zastupnikom Almedinom Aliefendićem koji je zvanično napustio SDA.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.