9.7.2024. 17:30
1
Schmidt upozorio: Ne radi se samo o retorici, svjedočimo sprovođenju agende koja ugrožava BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je tokom vanrednog sastanka sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarao o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i prezentirao svoja zapažanja. Još jednom je imao poruku za dio političke garniture koja potencira narativ o razdruživanju.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Laszlo Sticz, također je dao svoju ocjenu sigurnosne situacije u BiH. Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju koje dolaze od strane rukovodstva Republike Srpske.

“Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako: Svjedočimo provođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zvaničnici Republike Srpske bi trebali objasniti svoju kritiku provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Otcjepljenje od države Bosne i Hercegovine u svakom slučaju nije opcija. Evropske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje. Ali, moramo garantirati i prava entiteta, što već i radimo. Svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije. Ovo su činjenice: Ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina. Ko god to dovodi u pitanje prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti”, rekao je.

Naglasio je i da ova institucija vrlo pažljivo prati i to da li se i kakve aktivnosti poduzimaju u Republici Srpskoj, a koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH. Ponovljeno je da međunarodna zajednica garantira postojanje države Bosne i Hercegovine, kao i mir i sigurnost svih građana.

“Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Građani ove zemlje napravili su iskorake ka pomirenju i suživotu koji su prije trideset godina djelovali nezamislivo. Stoga je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji”, dodao je Schmidt.

Nakon sastanka političkim elitama u BiH je poručio da je upravo to ono što oni moraju ostvariti.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.