18.7.2024. 16:53
0
Schmidt: Postoje snage koje bi htjele blokirati procese u BiH, pozivam PIC na zajedničko djelovanje
Ministrica vanjskih poslova Japana Yoko Kamikawa u posjeti je Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik BiH Christian Schmidt nakon razgovora sa šeficom diplomatije Japana obratio se medijima.

On je naglasio značaj ove posjete za BiH, sa posebnim fokusom na trenutna politička dešavanja i tenzije u našoj zemlji.

- Hvala što ste ovdje, vani je kiša. Međunarodna zajednica je itekako svjesna kolika je važna stabilnost u regionu u globalnom kontekstu. Današnja posjeta je neizmjerno važan signal da Japan pokazuje brigu za BiH. Japan je dao veliki doprinos u poslijeratnom periodu ove zemlje. Japan je prisutan u BiH kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira i ovu odluku razumiju vrlo ozbiljno. Ja ću kao visoki predstavnik BiH izraziti svoju zahvalnost izraziti ministrici na radu, to ću ponoviti uskoro i kada budem posjetio Tokio, poručio je Schmidt.

Naglasio je kako je sada potrebno mnogo podrške za Bosnu i Hercegovinu.

- Vama je to poznato i smatram da je ovo vrlo važno jer se trenutno suočavamo sa izazovom za državu Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da postoje neke snage koje žele blokirati procese, dodao je.

Schmidt je poručio kako to neće dozvoliti. Naglasio je kako niko nema pravo uskraćivati ljudima šanse za budućnost u Evropskoj uniji sabotiranjem procesa približavanja.

- Pozvao bih Vijeće za implementaciju mira da zajednički djelujemo za bolju budućnost BiH i njen rast. Pozivam svakoga ko ima bilo kakav kontakt u Banjoj Luci da ih upozori da trebaju voditi računa o potrebama građana, a ne da igraju igre u vezi sa donošenjem određenih zakonskih akata, kao što je npr. Zakon o izborima. Mi ovu zemlju gradimo na pomirenju i poštovanju onih koji nisu preživjeli strahote rata i genocid. Radujem se ovoj historijskoj posjeti ministrice vanjskih poslova Japana Bosni i Hercegovini, poručio je Schmidt.

Podsjećamo, ministrica Kamikawa će u Sarajevu boraviti danas i sutra, a planirani su sastanci sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.