16.7.2024. 15:14
0
Rasprava o Budžetu: Ministar Amidžić tvrdi da će Ministarstvu odbrane BiH ostati i viška sredstava
U toku je rasprava u Predstavničkom domu PS BiH o Prijedlogu Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu po hitnoj proceduri. Budžet je predložen u iznosu od 1,3 milijarde KM. Da bi stupio na snagu moraju ga usvojiti oba doma PS BiH.

Ministar finansija i trezora Srđan Amidžić kazao je da ovo nije razvojni već potrošački budžet.

On je istakao kako je budžet njegovog ministarstva umanjen za 2 miliona KM ali da neće biti problema u funkcionisanju ministarstva, a da su to mogle uraditi i neke druge institucije.

"Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH oni su imali jednu korekciju za Memorijalni centar Srebrenica. Nijednu stavku što je taj budžetski korisnik naveo nismo umanjili. Za 2024. nisu imali kapitalna ulaganja, ali mi smo to povećali za 100.000 KM. Budžet za ovu godinu je veći za 40 miliona KM i to je zahvaljujući povećanju dobiti Centralne banke BiH.

Kada su u pitanju svi budžetski korisnici imat će dovoljno sredstava za svoje funkcionisanje. Odgovorno tvrdim da će ostati viška sredstava kada je u pitanju Ministarstvo odbrane. Za 2023. je 31 milion KM ostao neutrošen. I sve druge institucije će moći da funkcionišu na najbolji mogući način", kazao je Amidžić.

On je istakao da je novim budžetom planirano i povećanje za klimatizaciju zgrade institucija BiH, a mnogi su se danas žalili na toplotu prostora u koje rade.

Zastupnici su u raspravi istakli da se sa usvajanjem budžeta kasni devet mjeseci.

"Ministarstvo finansija nije pravovremeno dostavilo budžet Vijeću ministara, a ono Predsjedništvu. Ova praksa se ponavlja i mislim da je besmisleno da imamo ove odredbe i budžetski kalendar, a niko ih ne poštuje", kazao je zastupnik Jasmin Emrić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.