14.9.2024. 20:11
0
Oluje i poplave odnose živote u Evropi, imamo li mi u BiH razloga za strah: Evo šta kaže Nedim Sladić
Nedim Sladić, popularni bh. meteorolog, oglasio se na društvenim mrežama i objavio prognozu za naredna 24 sata kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

Mnogi bh. građani zabrinuti su potencijalnim poplavama i olujim nevremenom s obzirom da u nekim dijelovima Evrope vlada haos zbog poplava i oluja.

U nastavku prenosimo Sladićevo obraćanje u kojem je naznačio kako veće opasnosti za našu zemlju, na svu sreću, ipak nema.

- Prema večernjim satima nad sjevernim dijelom Balkana očekuje se jačanje sjeverca i sjeverozapadnjaka. Ovo je posljedica izražene razlike zračnog pritiska između povišenog nad Alpama i sniženog nad istokom Europe.

Između ova dva izražena barička sistema, anticiklone (A) nad zapadom Europe i ciklonom (C) nad Panonskom nizijom, susreću se dvije različite zračne mase - toplije i vlažnije koja pristiže sa Crnog mora sa zadnje strane ciklone i hladne, arktičkog porijekla, koja se spušta na prednjoj strani sistema visokog zračnog pritiska.

Na ivici oba sistema, pozicionirana nad Austrijom, Češkom i Slovačkom, razvija se izražena temperaturna razlika kao i veće ohlađivanje zraka, što uz stalni dotok vlage dovodi do pojačavanja padavina. Posljedično, uz jaku i kontinuiranu kišu usljed sporopokretnog poremećaja nad Panonskom nizijom, razvija se i sve jači vjetar koji će u ovim područjima (dijelovi Austrije, Slovačke i Češke Republike) imati udare i do 110 km/h.

Vjetar će prema večernjim satima potom sve više jačati i u Sloveniji (u ljubljanskoj kotlini u vidu Karavanškog fena), u unutrašnjosti Hrvatske te na sjevernom Jadranu.

Osim povremeno i kratkotrajno jakih udara sjeverca i sjeverozapadnjaka tokom nedjelje, Bosnu i Hercegovinu ne očekuje ništa više te razloga za zabrinutost nema, napisao je Sladić.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.