30.9.2024. 22:02
0
SDP Srebrenica: Izetbegovićeva odbrana Kenele Zuko uvreda za ljude iz Istočne Bosne
Nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović večeras u Srebrenici, umjesto osude i izvinjenja, branio Kenelu Zuko koja je uvrijedila ljude iz Istočne Bosne i Srebrenice, a nakon što se i sama izvinila za izrečeno, oglasili su se iz SDP Srebrenice.

Stranka demokratske akcije (SDA) je još jednom pokazala koliko je udaljena od stvarnih potreba i problema građana Istočne Bosne, što se jasno vidi iz izjave Kenela Zuko i njene odbrane od strane predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića. Umjesto da se ispravi greška i javno prizna uvreda koja je nanesena ljudima iz Istočne Bosne, gospodin Izetbegović pokušava minimizirati ozbiljnost te izjave, prikazujući je kao "nespretnu i nesretnu"", navode iz SDP-a.

Međutim, navode dalje, ne može se tako olako preći preko uvreda upućenih ljudima koji su preživjeli najteže ratne strahote, uključujući genocid u Srebrenici, te su ponovo izgradili svoje živote u zajednicama koje su bile potpuno uništene.

"Izjava Kenela Zuko nije samo nespretna, ona pokazuje duboko nerazumijevanje i neosjetljivost prema ljudima iz Istočne Bosne, kao i njihovom doprinosu našoj zemlji. Ljudi koji su pretrpjeli progon, ubistva, i uništavanje domova, a zatim se vratili i ponovo izgradili svoje zajednice, zaslužuju poštovanje, a ne ponižavanje. Volovska kola i putevi kojima se Kenela Zuko podrugljivo osvrnula, predstavljaju svjedočanstvo hrabrosti i izdržljivosti ovih ljudi, a ne nešto čemu se treba rugati", poručuju.

Ističu da SDA već dugo koristi populistički pristup kako bi pridobila glasove, ali da ovakvi komentari i način na koji su branili svoju zastupnicu pokazuju da im nedostaje empatije i osjećaja odgovornosti prema onima koji su najviše patili.

"Mi u SDP-u smatramo da se istinski patriotizam ogleda u poštovanju svakog čovjeka, bez obzira na njegovo porijeklo ili mjesto rođenja, a ne u ponižavanju onih koji su najviše dali za svoju zemlju", saopćeno je iz ove stranke.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.