13.10.2024. 15:16
0
U četvrtak okupljanje intelektualaca i građana prekoputa OHR-a zbog Schmidtovog rušenja presude 'Kovačević'
U četvrtak 17. oktobra prekoputa zgrade OHR-a gdje su ranije bili organizirani protesti zbog odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, bit će održano okupljanje više od 50 intelektualaca i javnih ličnosti, uključujući i one iz Kruga 99, u znak protesta zbog upornog antibosanskog, antievropskog i antidemokratskog djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta. Na istom mjestu bit će održana press konferencija s početkom u 17 sati.

Novinari će moći postavljati pitanja bilo kojem od prisutnih učesnika press konferencije.

"Odluka da svojevoljno iskoristi autoritet institucije Visokog predstavnika kako bi nakon šest izrečenih presuda Evropskog suda za ljudska prava, destruisao predstojeću finalnu presudu u slučaju Kovačević, dovoljan su razlog tome. A još više, zbog njegove ključne intencije i otvorene namjere da trajno blokira izgradnju evropske, moderne bosanske države i obnovu nekonfliktnog društva. Sijanje straha od građanskog inkluzivnog društva i države ljudskih, političkih prava i građanskih sloboda, implicitnim prijetnjama novih nasilnih konflikata u tom slučaju, samo su oblanda za legitimiziranje presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata i genocida. Odbijamo po svaku cijenu da živimo u zarobljenoj državi i razrušenom društvu! Odbijamo da zamrzavanjem i održavanjem etnonacionalizma završimo u nacizmu! Čvrsto stojimo iza presude u slučaju Kovačević kao mape puta demokratske i prosperitetne BiH. Jer, to je put u EU, a Schmidtove intervencije ostajanje u poziciji kondominijuma, države kojom upravljaju dvije susjedne države.

Uvjereni smo da Christian Schmidt predstavlja sunovrat evropske civilizacije na bosanskom primjeru i definitivno urušava ugled cijele internacionalne zajednice", naveo je Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.