28.5.2022. 10:55
3
'Cura sa sela' koja je nekada radila za pet funti po satu: U vezi sa tajnovitom plavušom sa kojom odgaja sina Igora, kojeg ne može odvesti na odmor preko granice bez papira
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Srbija pod velikim pritiscima jer je "jedina zemlja u Evropi" koja nije uvela sankcije Rusiji.

Naša pozicija je potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i našim nacionalnim interesima. Nije laka, ali se borimo svaki dan da je održimo - rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da Srbija takvu poziciju ne mijenja.

Navela je da se nada da poziciju Srbije razumiju, ili makar čuju, partneri iz Rusije, Evropske unije, SAD i drugih zemalja. Ona je rekla da ta pozicija znači nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznate države, kao što je Srbija.

- Ne možete se kleti u nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine a istovremeno da taj princip ne važi za Srbiju. Zato je i pozicija Srbije jako specifična i to bi svi trebalo da razumiju, ili bar čuju. Mi smo platili najveću cijenu za takvo kršenje međunarodnog prava - rekla je Brnabić.

Milanović: Brnabić-Bodulica


Bodulica, izraz kojim je predsednik Hrvatske Zoran Milanović okarakterisao premijerku Srbije Anu Brnabić, označava stanovnicu ostrva, ostrvljanku i nema pogrdno značenje, premda neki portali sam naziv smatraju takvim. Milanović je, nesumnjivo, tim nazivom podsetio da srpska premijerka ima korijene i sa ostrva Krk, gde u mestu Stara Baška ima porodičnu kuću i često je letovala, kako je tada izvestio Jutarnji list.

U vrijeme kada je imenovana za premijerku 2017. tema njenog porijekla bila je intrigantna hrvatskim medijima, kao i dijelu medija u Srbiji poliitičara, posebno iz konzervativaca koji su se protivili njenom izboru što zbog otvorene LBGT-pripadnosti, što zbog hrvatskog porekla.

Polemika u kojoj je izrečeno „naša bodiluca“ ima znatno veću težinu od samog označavanja porijekla premijerke, a odnosi se na međusobne optužbe sa ratne zločine počinjene devedesetih. Predsjednik države Aleksandar Vučić rekao je da je komentar hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o premijerki Ani Brnabić „jadan“, kao i da „kad histerija nastane nema ozbiljnih argumenata“.

„Vređanje Brnabić na ličnoj osnovi više govori o onome ko to radi nego o njoj“, rekao je Vučić, prilikom obilaska radova na Bubanj Potoku.


Ljubavna priča sa Milicom Đurđić

Srpska premijerka Ana Brnabić 12 godina je u vezi s liječnicom Milicom Đurđić i imaju sina od tri godine.Srpska premijerka, 46-godišnja Ana Brnabić javnost i medije intrigira svojom životnom pričom. Ova Beograđanka rođena je 28. rujna 1975. godine gdje je završila osnovnu školu, a zatim i Petu beogradsku gimnaziju. Nakon srednje škole 1994. godine odlazi u SAD na Northwood University u Michiganu, gdje 1998. završava studij poslovne administracije. Školovanje nastavlja u Velikoj Britaniji, gdje na University of Hull stječe MBA diplomu iz marketinga. Brnabić iza sebe ima zavidnu karijeru, no ono što izazvia puno više interesa je njen privatni život o kojem iznimno rijetko govori, piše Story.

Još od djetnjistva, gotovo svake godine premijerka Srbije ljetuje u Lijepoj našoj na ulazu u Staru Bašku, malom mjestu na krajem jugu otoka Krka, a upravo tamo zatekao ju je poziv tadašnjeg premijera, a današnjeg predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića koji ju je pozvao u vladu.  Bilo je to u ljeto 2016., a ona se odmah spakpvala  i otišla u Srbiju. 

“Život u Engleskoj me je naučio da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se snađeš, radiš u kafiću. Dok sam bila na magisteriju u Engleskoj, dijelila sam flyere u Londonu za jednu školu engleskog jezika da bih zaradila pet funti na sat, a izdavala sam i knjige u studentskoj biblioteci”, ispričala je A. Brnabić o svojim studentskim danima u jednom razgovoru za beogradske Novosti.

Komšije u Staroj Baški o njoj imaju samo riječi hvale. Ne mogu nahvaliti “svoju” Anu koja je uz sve završene škole i uspjehe u karijeri ostala jednostavna “cura iz sela”.

Ani Brnabić u početku nije bilo lako, budući da se, kao deklarisana pripadnica LGBT zajednice, odmah našla na udaru srpskih tabloida, ali o privatnom životu se ni tad nije izjašnjavala.  Ipak, u više navrata se u javnosti pojavila sa svojom životnom partnericom, liječnicom Milicom Đurđić. Samozatajna plavuša je radila u Centru za radiologiju i magnetsku rezonancu u Kliničkom centru Srbije, a njihova veza traje gotovo 12 godina.

Njih dvije zajedno odgajaju sina Igora kojeg je Milica dobila uz pomoć izvantjelesne oplodnje. S obzirom na to da u susjednoj državi ne postoji zakon o istospolnim brakovima, Ana Brnabić još uvijek ne može biti zakonska skrbnica svome sinu te se trenutno Milica po zakonu Srbije vodi kao samohrana majka. Zbog toga premijerka ne može biti upisana kao roditelj u izvodu matične knjige rođenih te sina ne može upisati u vrtić ili odvesti na odmor preko granice bez papira.


(Admir O.)

3
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.