12.8.2016. 17:45
0
Završena sanacija dijela krova Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine
Početkom augusta završeni su sanacioni radovi na dijelu krova (tzv. „kubusa“) Historijskog muzeja u Sarajevu, za koje je Posebni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, putem Ambasade SAD-a u BiH, donirao 66.850 USD, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Nosilac svih aktivnosti je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji s Historijskim muzejom.

Ugovorom koji je potpisan u aprilu 2015. godine između Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ambasade SAD-a u BiH, definirane su aktivnosti i vrsta radova. Historijska građevina - Zgrada muzeja revolucije (Zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine) u Sarajevu posjeduje visoku ambijentalnu i historijsku vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Marijin Dvora u Sarajevu.

 Objekat je plod stvaralačkog izraza poznate zagrebačke škole arhitekture i predstavlja jednu od najznačajnijih izvedbi u oblasti savremenog stvaralaštva druge polovine XX vijeka Bosne i Hercegovine i šire, kada se osjetio veliki privredni zamah, koji je utjecao i na oblasti kulture, odnosno arhitektonskog stvaralaštva. Radovi na izgradnji muzeja počeli su 1959. godine, a završeni su 1963. godine. 

 Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj u  novembru  2012. godine donijela je Odluku kojom se Historijska građevina - Zgrada muzeja revolucije (zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine) u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Završeni radovi na sanaciji dijela krova, odnosno kubusa, spriječit će dalje propadanje objekta, a u cilju trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika, potrebno je provesti i ostale konzervatorsko-restauratorske radove, odnosno radove tekućeg održavanja. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.