14.8.2016. 10:05
0
"Turska kula" iz vremena spahije Latif-bega u Vlasotincu bit će uskoro rekonstruisana
”Turska kula” u Vlasotincu, gradiću na jugu Srbije, koja je od 1972. godine i Zavičajni muzej, dobiće novi krov, kaldrmu i grejne instalacije.

Zgrada muzeja poznatija kao "Turska kula" pre dva i po veka zidana je kao glavno i sigurno boravište Osmanlija.  U njoj su jedan čauš i jedan pisar, uz pomoć sedam turskih vojnika, vodili administrativne poslove u valsotinačkom kraju sve do 1878. godine.

Zgrada muzeja sada je kulturno dobro pod zaštitom države i predstavlja jedini kulturno-istorijski spomenik iz vreme turske vladavine. Građena je u vreme vladavine turskog spahije Latif bega koji je u vreme naseljavanja Vlasotinca, u prvom talasu doseljavanja stanovništva, zauzeo znatne površine zemljišta i stvorio čifluk.

Ova Kula jedan je od simbola Vlasotinca u kojoj su sada izloženi vredni istorijski, umetnički i etno eksponati.

Kako je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakla direktorka Kulturnog centra u Vlasotincu Maja Marković, na zgradi tzv. "Turske kule", koja je i najstariji objekat u ovom kraju, započete su neophodne rekonstrukcije.

"Ove godine Kulturni centar Vlasotince u čijem je sastavu i Zavičajni muzej konkurisao je pri Ministarstvu kulture i informisanja Beograd projektom "Rekonstrukcija krovne konstrukcije zgrade Muzeja, upravne zgrade, kaldrme i izrada instalacije grejanja" u iznosu od oko devet miliona dinara, pri čemu smo naišli na razumevanju Ministarstva da ove godine finansiraju deo projekta u iznosu od tri miliona dinara za rekonstrukciju krova Muzeja što nam je trenutno i najneophodnije obzirom da je krov dosta star i prokišnjava", rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da je za ovaj projekat opština Vlasotince ove godine izdvojila 600 hiljada dinara dok je izvođač radova Pionir iz Vlasotinca, koji je odlukom komisije ispunjavao uslove, u iznosu od oko dva miliona i 700 hiljada dinara.

"Radovi su otpočeti 3. augusta, a po ugovoru treba da budu završeni za 45 dana, mada očekujemo da će biti završeni i ranije", rekla je Markovićeva.

Prema njenim rečima, Zavičajni muzej otvoren je za javnost 1979. godine. Za potrebe Muzeja adaptirana je administrativno upravna zgrada iz vremena turske vladavine, "Turska Kula", odnosno zgrada Stare opštine, koja je 1985. godine proglašena spomenikom kulture i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Nastajanje muzejskog fonda započeto je Starom srpskom grafikom iz perioda od 16. do 19. veka, Legat akademskog slikara i grafičara profesora Miodraga A. Nagornog. Zbirka je antologijski izbor i sadrži drvoreze, bakroreze, bakropise i litografije.

Zavičajni muzej poseduje arheološku, etnološku i istorijsku zbirku. Pretpostavlja se da je ”Turska kula” sagrađena na temeljima rimskog kastela, utvrđenja na putu koji vodi prema Pirotu i dalje do Sofije.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.