9.9.2016. 13:07
0
Izložba 'World Press Photo 2016' od danas u Beču
Izložba najboljih novinskih fotografija "World Press Photo 2015" bit će otvorena danas u povodu 15. jubileja bečke galerije "Westlicht".

Najbolja 42 novinska fotografa kroz objektiv daju ostvrt na prethodnu godinu koju je obilježila izbjeglička kriza.

Pobjednička fotografija nosi naziv "Nadanje novom životu" koju je australski fotograf Warren Richardson uslikao blizu mjesta Reske na mađarsko-srpskoj granici. Fotografija prikazuje žičanu ogradu kroz koju se jednom Sirijcu dodaje njegova beba. Muškarac se prije ove scene zajedno sa svojom porodicom skrivao od policije.

Osim izbjegličke krize, veoma prisutna tema na izložbi je i njen uzrok-rat u Siriji. O ovoj temi nastale su serije fotografija Sameera Al-Doumyja i Abd Doumanyja u gradu Duma u provinciji Damaskus.

Nagrađeno je mnogo radova koji prikazuju posljedice koje svjetski konflikati ostavljaju na djecu i mlade, kao što su serija Magnusa Wennmanna "Gdje djeca spavaju", projekt Marija Cruza o islamskim internatima u Senegalu ili fotografije Adraine Ohanesian o ratu u Darfuru.

Nagradom za najbolju novinsku fotografiju godine nagrađena su 42 fotografa iz 21 države u osam kategorija.

Na ovo prestižno takmičenje prijavilo se 6.000 kandidata sa 80.000 fotografija.

Nagrada "World Press Photo" dodijeljuje se od 1955. godine, saopćio je Eurocomm-PR. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.