9.10.2016. 17:29
1
Zbog prijetnji i pritisaka MESS otkazao predstavu "Vaše nasilje i naše nasilje"
FOTO: Wiener Festwochen
Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava "Vaše nasilje i naše nasilje", reditelja Olivera Frljića, na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS.

- Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta - navodi se u saopćenju Direkcije MESS-a nakon raznih pritisaka, širenja dezinformacija te upućenih prijetnji organizatorima.

Naime, "prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH".

- Netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS. Svi oni koji su učestvovali u netačnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta, te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici - saopćila je Direkcija festivala.

MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.

Budući da ulaz na predstavu neće biti moguć publici sa kupljenim kartama, Direkcija Festivala moli publiku za uvažavanje odluke koja je donesena u interesu sigurnosti svih.

Novac za kupljene ulaznice će biti vraćen tokom slijedeće sedmice o čemu će Direkcija blagovremeno obavijestiti javnost, stoji u saopćenju Direkcije MESS-a.

(FENA) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.