2.12.2016. 9:35
0
U Gradskoj galeriji Bihać otvorena izložba fotografija 'Harmonija različitosti'
U organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Bihać i podršku Gradske galerije Bihać, sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Harmonija različitosti".

Izložbu 40 fotografija vjerskih objekata i vjernika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske zajednice otvorio je predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa, istaknuvši da je izložba postavljena na pravom mjestu i u pravom gradu, naglasivši da je Bihać grad suživota i vjerske tolerancije.

- Jačanju vjerske tolerancije i suživota svakako doprinose vjerski službenici i  Međureligijsko vijeće u BiH i uvjeren sam da će kroz saradnju gradske uprave Bihaća i tog Vijeća još više ojačati vjerska tolerancija i suživot u gradu Bihaću na doborobit svih njegovih građana. Posebno me raduje činjenica da će ovu izložbu vidjeti srednjoškolci u sklopu predmeta vjeronauka, jer upravo mladi treba da vide našu harmoniju različitosti - kazao je Župa.

Poruke mira i tolerancije i jačanja međureligijskog dijaloga sa otvorenja izložbe poslali su vjerski službenici sve tri konfesije s područja grada Bihaća.

- Nastankom Međureligijskog vijeća 1997. godine u BiH se pokreću brojni međureligijski projekti kroz koje se radi na pomirenju, ali i na izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog i mi ćemo pored ove izložbe do kraja ove godine relizirati još nekoliko projekata i nastaviti jačati dijalog religija - kazao je predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju Bihać Marijo Plavčić.

Izložba "Harmonija različitosti" bit će otvorena sedam dana, a sinoćnjem otvorenju pored velikog broja posjetitelja prisustvovali su i bihaćki muftija Hasan ef. Makić i ministar obrazovanja u Vladi USK-a Adis Muharemović, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.