14.5.2018. 13:42
0
Nova galerija Zavičajnog muzeja rješenje za problem manjka izložbenog prostora
Nova likovna galerija riješila bi problem nedostatka izložbenog prostora za djela kojima raspolaže Zavičajni muzej u Travniku, a predviđeno je da ona bude otvorena u prostorijama nekadašnjeg vatrogasnog doma, izjavila je Feni direktorica Zavičajnog muzeja Fatima Maslić.
Maslić je istaknula da se za novu muzejsku galeriju radi izvedbeni projekt, te da će njegova realizacija, kao i prikupljanje potrebnih sredstava, odrediti termin otvaranja nove galerije.

- Galerija bi trebala biti otvorena u prizemlju nekadašnjeg vatrogasnog doma, te će, jer se nalazi u blizini, biti spojena sa Zavičajnim muzejom. Bilo je neminovno da krenemo u ovaj projekt jer zaista nemamo mjesta za sve slike i zbirke koje imamo, poput one koju smo dobili od profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Asima Đelilovića. Šteta je da sva ova djela ne možemo prikazati javnosti - dodala je.

Kako je kazala, dio novca za otvaranje galerije očekuje se od Općine, a dio će osigurati Muzej.

- Dakle, sve ovisi o tome kad ćemo pronaći ta sredstva. Međutim, ovaj put je započet i izvjesno je da će galerija biti otvorena. Očekujemo da će Općina osigurati nešto od sredstava, dio će izdvojiti Muzej, a vjerojatno ćemo i tražiti grantove s viših razina vlasti i donacije - naglasila je Maslić.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.