26.8.2024. 19:01
1
IGK: Podrška uposlenicima NUB BiH, zatvaranje biblioteke je katastrofa!
Institut za istraživanje genocida Kanada pružio je podršku uposlenicima Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine povodom obustave pružanja usluga korisnicima!

"Sramotno je ponašanje svih državnih subjekata prema Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine. Zatvaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine nanosi ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i njenoj kulturi i nauci", ističu iz IGK.

Dodaju, da zatvaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine je katastrofa: korisnicima biblioteke, za istraživanje i za osoblje. To je katastrofa za pisano kulturo i akademsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, a time i za narode Bosne i Hercegovine, ali i za sve stanovnike svijeta.

"Njeno zatvaranje je posebno veliki gubitak za evropsku kulturnu baštinu u cjelini. Patriotizam se pokazuje i tako da se podrže i sačuvaju strateške kulturne, akademske i baštinske ustanove i institucije u kojima se prepoznaje bosanskohercegovačka bitnost i bitisanost. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine s ponosom se može pohvaliti čuvajući svojim kolekcijama kulturnu i akademsku bastinu države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo nadležne institucije da hitno pokrenu procese koji će osigurati dugoročno finansiranje i rješavanje pravnog statusa za nesmetan rad zaposlenika NUB-a BiH, te da prekinu sistemsko urušavanje državnih institucija koje čuvaju našu zajedničku historiju i identitet", navodi se u saopćenju IGK.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.