6.11.2015. 15:11
0
Moguće da je razbojnicima neko dojavio za novac, iz Securitasa tvrde da nisu pogodili biciklistu Kemu Bašića
Nakon pljačke koja se jučer dogodila u sarajevskom naselju Ilidža, u ulici Rustempašina, kada su nepoznate osobe opljačkale poslovnicu Raiffeisen banke, smrtno je stradao jedan slučajni prolaznik, a objavljeno je kako se radi o 56-godišnjem Kemi Bašiću, nekadašnjem pripadniku Armije RBiH koji se nalazio na svom biciklu u trenutku kada ga je pogodio zalutali metak.

Razbojnici su bježeći prema izletištu Stojčevac navodno pucali prema vozilu zaštitarske agencije Securitas koje je išlo u potjeru za razbojnicima. Međutim, postoji nekoliko verzija kada je u pitanju ubistvo bicikliste. Prema jednoj, zaštitari su krenuli u potjeru za pljačkašima, pa su pucali prema njima, a jedan zalutali metak je pogodio Bašića. Prema drugoj verziji, Bašića je pogodio zalutali metak kojeg su pljačkaši ispalili prema zaštitarima. A još jedna verzija priče kaže da su razbojnici ubili biciklistu koji je naišao pored mjesta na kojem su u tom trenutku palili automobil u kojem su bježali, nakon što im je vidio lica. 

Ipak, MUP Kantona Sarajevo je u svom izvještaju demantovao maločas spomenute verzije priče, pa prema posljednjim informacijama koje smo dobili iz MUP-a stoji da su razbojnici zapucali prema zaštitarima, te da je jedan zalutali metak kojeg su ispalili razbojnici ubio biciklistu Kemu Bašića koji se u tom trenutku slučajno zadesio na mjestu okršaja.

"Dana 05.11.2015. godine oko 08:50 sati, obaviještena je IV PU da je u ulici Rustempašina, općina Ilidža, od strane dva maskirana NN lica, izvršeno krivično djelo razbojništva nad uposlenicima u poslovnici Raiffeisen banke. Tom prilikom NN lica su naoružana automatskim oružjem ispalila jedan hitac u strop, a potom uz upotrebu fizičke snage, iz trezora - kase otuđila neutvrđenu sumu novca.  Nakon izvršenog krivičnog djela, izvršioci su se putničkim motornim vozilom marke Alfa Romeo, bez reg. oznaka, u kojem se najvjerovatnije nalazilo još jedno NN lice, udaljila u pravcu ulice Velika Aleja, općina Ilidža, te je za njima u potjeru krenuo interventni tim zaštitarske agencije koja osigurava navedenu banku, kao i dvije patrole policijskih službenika IV PU. Tom prilikom došlo je do upotrebe vatrenog oružja iz putničkog motornog vozila Alfa Romeo prema zaštitarima. Također, na lokalitetu izletišta Stojčevac, isti su ponovo upotrijebili vatreno oružje oštetivši pri tome vozilo zaštitarske agencije, te su pogodili i slučajnog prolaznika koji se vozio biciklom. Nakon toga isti su napustili vozilo, koje su predhodno zapalili i udaljili se, trčečim korakom, u nepoznatom pravcu. S ciljem pomoći povrijeđenom, pozvana je ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a ljekar ja konstatirao smrt bicikliste. Policijski službenici IV PU, Sektora kriminalističke policije, Jedinice za podršku i timovi Jedinice za specijalističku podršku sa službenim psima preduzeli su sveobuhvatnu pretragu terena, s ciljem pronalaska izvršilaca navedenog krivičnog djela", stoji u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Biciklista Kemo Bašić je na mjestu pronađen mrtav, tako da su ljekari po dolasku na mjesto događaja mogli samo da konstatiraju smrt nekadašnjeg pripadnika Armije RBiH. Potraga za razbojnicima koji su opljačkali banku i koji su usmrtili biciklistu nastavljena je i danas. U potragu za razbojnicima uključena je i Jedinica za podršku, te psi tragači koji su Stojčevac i okolinu pretraživali sinoć. Iz MUP-a Kantona Sarajevo su potvrdili da se traga za tri osobe, dvije koje su izvršile pljačku, te jednom osobom koja je razbojnike čekala u automobilu. Istovremeno se krenulo i sa provjeravanjem osoba koje su mogle znati za isporuke novca, a navodno je provjeravan i jedan od zaštitara Securitasa koji je dobio otkaz.

Postoji mogućnost da su razbojnici znali za isporuku novca u banci, tako da je u toku provjera svih osoba koje su znale za isporuku novca, a također se provjerava i osoba koja je do nedavno bila uposlenik agencije Securitas, a koja je nedavno dobila otkaz.

Za Source.ba portal je govorila direktorica marketinga i komunikacija u zaštitarskoj agenciji "Securitas", Daniela Gogić, agenciji koja je inače osiguravala spomenutu banku koja je opljačkana na Ilidži.

"Razbojništvo je izvršilo više maskiranih lica naoružanih dugim automatskim naoružanjem. Mobilna intervencija se kretala za vozilom napadača na udaljenosti od nekoliko stotina metara i informacije o pravcu njihovog kretanja prenosila preko dojavno-operativnog centra Securitasa nadležnoj policijskoj upravi", kaže Gogić.

Naša sagovornica tvrdi da zaštitari Securitasa nisu pogodili biciklistu.

"Zaštitari Securitasa nisu pogodili biciklistu. Ostatak informacija nismo u mogućnosti dati zbog istrage koja je u toku. Za sada ne raspolažemo saznanjima da su razbojnici imali dojavu da u banku dolazi novac", poručila je na kraju za Source.ba portal Daniela Gogić, direktorica marketinga i komunikacija u zaštitarskoj agenciji "Securitas".

Podsjećanja radi, dvojica razbojnika su sa fantomkama na glavama, pancirima i automatskim puškama (kalašnjikov) upali u banku, dok ih je u automobilu čekao vozač kojeg MUP KS navodi kao trećeg saučesnika. Jedan od njih je ispalio metak u plafon, a zatim su natjerali uposlenike da legnu na pod. Razbojnici su otuđili neutvrđenu sumu novca, a u međuvremenu je zaštitar uspio pritisnuti „panik taster“ i za tri minute je pred poslovnicu stiglo zaštitarsko vozilo. Navodno su razbojnici udarili dvije uposlenice banke kako bi im otvorili sef sa novcem. Policija još uvijek nije identifikovala razbojnike.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.