14.2.2016. 12:38
0
Specijalac tvrdi da su mu nudili slobodu ako prizna pljačku
Advokati trojice specijalaca MUP-a RS, koji se sumnjiče da su prošle godine presreli i opljačkali blindirano vozilo kod Gradiške, tražili su da se njihovi klijenti puste iz pritvora navodeći kako je puno nejasnoća u ovom slučaju te da se čak ne zna niti koliko je novca oteto niti ko je oštećena strana.

„Nema dokaza čiji je to novac, to samo znamo iz nekih izjava osumnjičenih i medija. Nema ni dokaza koliko novca je opljačkano”, požalila se advokatica Jadranka Ivanović u sudnici Okružnog suda u Banja Luci, gdje se raspravljalo treba li specijalce Vladana Malića (33), Gorana Paraša (28) i Aleksandra Popovića (29) pustiti na slobodu ili ih još držati u pritvoru.

Podsjetimo, zbog pljačke kada je na autoputu presretnuto blindirano vozilo, gdje su razbojnici pucali na zaštitare, osumnjičena su petorica policijskih specijalaca, a dvojica su odmah puštena jer su sarađivali s inspektorima. Gore spomenuta trojica su pritvorena, zajedno s Danijelom Kuzmićem (30), zaposlenikom zaštitarske agencije koji se sumnjiči da im je dojavio kada je iz banke krenulo vozilo s novcem.

Pritvoren je i Oleg Banda (32) koji se sumnjiči da je vozio Audi kojim su specijalci presreli zaštitarsko vozilo. Tužitelji su tražili da se trojicu specijalaca i njihove pomagače još zadrži iza rešetaka jer nisu razotkrili čitav slučaj.

„Tragamo za još dvije osobe, čiji je identitet nepoznat. Ostalo je da utvrdimo ko je, od jedne banjalučke porodice, kupio automobil “Audi A6” koji je korišten u pljački, a utvrđujemo i identitet osobe koja je iz naselja Tunjice do centra grada automobilom prevezla osumnjičene Vladana Malića i Olega Bandu nakon bijega sa Kozare”, navodi se u prijedlogu Tužiteljstva za produženje pritvora.

Zadržavanje osumnjičenih u pritvoru se traži zbog bojazni da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te jer bi to uznemirilo javnost.

„Kada je u pitanju uznemirenje javnosti, pa kako javnost nije uznemirena činjenicom da su osumnjičeni Željko Inđić i Goran Janjuz na slobodi”, rekla je advokatica Ivanović spominjući dvojicu specijalaca koji su pušteni odmah nakon hapšenja.

I Aleksandra Metlić, advokatica bivšeg specijalca Aleksandra Popovića, koji je prije pljačke napustio jedinicu, rekao kako su i njemu nudili puštanje, ali je odbio. Kaže da su mu ponudili nagodbu i da potpiše unaprijed sastavljenu izjavu.

„Rekli su mu da će ga pustiti da se brani sa slobode ako to uradi”, kazala je Metlić, na što je specijalni tužitelj Mladen Mitrović kazao da je to izmišljotina i da nije tačno. Na to je reagovao i sudija Srđan Forca i upitao Popovića; “šta je istina?” Popović je objasnio  da mu je jedan istražitelj nudio da će ga pustiti ako prizna djelo i potpiše izjavu.
Mirko Dabić, advokat pritvorenog zaposlenika zaštitarske agencije Kuzmića, koji se tereti da je uoči pljačke Popoviću poslao poruku “Ljubavi, krenula sam”, dajući tako znak specijalcima-pljačkašima da je novac krenuo iz banke, također smatra da nema razloga da se on više drži u pritvoru. U tužiteljskom spisu se navodi kako je Kuzmić dao dio novca jednom svjedoku koji je to potvrdio. Dabić kaže kako su njegovog klijenta Kuzmića osumnjičili za organizirani kriminal i pljačku, dok se u njegovom slučaju radi eventualno o pomagačkoj ulozi.

„On ne spori da je bio osoba koja je poslala ostalima obavijest i samo to. Nije direktni učesnik djela. Svi dokazi u vezi njega su pronađeni i saslušani svi svjedoci. On je od svih osumnjičenih poznavao samo Popovića” kazao je Dabić. 

Tužiteljstvo ih sve želi zadržati iza rešetaka, kažu da još moraju pronaći otkriti neke detalje, ali i naći ostatak opljačkanog novca. Podsjetimo, spominjalo se da je oteto oko 600 hiljada maraka. 

(Nedim Pobrić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.