15.1.2017. 8:44
6
Advokat porodice Memić: Seferović Vehbija je prošao alejom u Golfu kojeg je iznajmio u Rent a Caru Zije Mutapa, oca Alise Mutap
Redakciji našeg portala obratio se Ifet Feraget, advokat i punomoćnik porodice ubijenog Dženana Memića koji je poslao demant na objavljenu vijest.

Ifet Feraget demantuje navode iz članka kojeg je objavio Avaz, a koji je preuzeo i naš portal "Preokret u istrazi na licu mjesta pronađeni tragovi krvi".

Tekst demanta prenosimo u cjelosti:

"U tekstu ovog članka se navodi:
 
Saslušavanjem svjedoka Tužilaštva danas (13.01.2017.) je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi Seferoviću, optuženom da je izazvao nesreću  u kojoj je smrtno stradao mladić Dženan Memić, te njegovom ocu Bekriji, koji se tereti za sprečavanje dokazivanja.

Edin Grabovica, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je da je do preokreta u istrazi došlo nakon iskaza Alise Mutap, djevojke Memića. Prema njegovim riječima, na licu mjesta pronađeni su tragovi krvi, tragovi zelene materije – boje te komad plastike za koji je utvrđeno da pripada modelu kombija VW T4. Tokom opsežne istrage, kako je ispričao Grabovica, došli su do saznanja da takav kombi koristi Ljubo Seferović, kojeg nisu mogli naći, jer se navodno nalazio u Banjoj Luci.

Kao punomoćnik oštećene strane (porodice Memić) ovim putem Vam upućujem demanti objavljenih navoda iz razloga što:

1. Smatram da ste objavljivanjem pomenutog sadržaja, koji je utemeljen na netačnim činjenicama, prekoračili granice prava na slobodu izražavanja iz člana 2. Zakona o zaštiti od klevete FBiH, člana 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i odredbama Ustava BiH. Iz tog razloga, radi zaštite digniteta oštećenih, na osnovu člana 8. Zakona o zaštiti od klevete FBiH, podnosim ovaj demanti u odnosu na iznijete navode.

2. Smatram da ste objavljivanjem pomenutog sadržaja, koji je utemeljen na netačnim činjenicama, prekršili odredbe iz člana 5. Kodeksa za štampu, koje se odnose na tačnost i fer izvještavanje.

Da pređemo na naslov-e (došlo je do promjene naslova) i tekst predmetnog članka.

Probitnim naslovom predmetnog članka koji je glasio "Preokret u istrazi na licu mjesta pronađeni tragovi krvi", se, iz nekih nama nepoznatih razloga, plasiraju zaključci koji nisu utemeljeni na činjenicama ovog predmeta. 

Naime, na pretresu održanom 02.11.2016. godine je svjedočio Nedžad Hrvat, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je izjavio da nije primjetio ranu na glavi Dženana Memića jer mu je ta strana glave bila na zemlji, te da na kolovozu osim stakla i boje nije ništa drugo mogao vidjeti.  

Na istom pretresu Nebojša Veljović, takođe pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, je izjavio da je prišao momku (Dženanu Memiću) koji je davao znake života i vidio je krv pored njega.

Iz iskaza ove dvojice svjedoka koji su prvi došli na lice  mjesta se vidi da su tragovi krvi odmah uočeni pored Dženana Memića. U tom smislu naslov Vašeg teksta "Preokret u istrazi na licu mjesta pronađeni tragovi krvi", sugeriše čitaocima potpuno pogrešan zaključak jer je nesporno da su na licu mjesta pronađeni tragovi krvi pa onda nije jasno o kakvom se "preokretu u istrazi" moglo raditi. Dakle, očigledno je da je navedeni naslov rezultat nepromišljene formulacije autora članka kojim se čitaocima sugeriše nešto što je potpuno neutemeljeno na činjenicama i može nanijeti štetu interesima mojih klijenata tj. oštećenih.

Nedugo nakon što je članak objavljen naslov je promjenjen i isti glasi: "Nastavljeno suđenje za smrt mladića Dženana Memića". 

Sijedeći navod iz teksta glasi: "Edin Grabovica, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je da je do preokreta u istrazi došlo nakon iskaza Alise Mutap." 

Svi oni koji prate ovo suđenje, a to je cijela B-H javnost, već znaju da je upravo Alisa Mutap svojim iskazima istragu vodila u pogrešnom smjeru, pozivajući se na amneziju. Da li je imala amneziju to tek treba da bude utvrđeno pred sudom. 

Podsjetiću Vas da je Alisa Mutap saslušana na pretresu od 24.10.2016. godine i ista je izjavila da se Dženan u jednom trenutku trznuo glavom prema njoj i da se ona od tada ničega ne sjeća jer je izgubila svijest, zatim da se dva dana nakon događaja sjetila kako je iz ležećeg položaja u polusvjesnom stanju vidjela vozilo tamno zelene boje koje vozi osoba razbarušene kose i prljavog lica. To je izjava Alise Mutap sa suđenja održanog 24.10.2016. godine. 

Podsjetiću Vas da je Alisa Mutap policijskom službeniku MUP KS dana 09.02.2106. godine izjavila; "Sto posto nas nije udarilo auto", dok je dana 10.02.2016. godine policijskom službeniku MUP KS izjavila: "Ostavljam mogućnost da nas je udarilo auto ili da nas je napao neko sakriven iza drveta."

Dakle, iz ovih kratko iznijetih činjenica sasvim sigurno se može zaključiti da do preokreta u istrazi nije došlo nakon iskaza Alise Mutap. Dnevni avaz je u višenavrata pisao o svemu ovome pa je zbog toga još čudnije da se Vašim čitaocima plasiraju ovakve neistine i da se tako pokušava zaštiti "lik i djelo" Alise Mutap a sve to na štetu mojih klijenata.

Prema Vašem tekstu preostali navodi svjedoka Edina Grabovice, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, glase : " ... da su na licu mjesta pronađeni tragovi zelene materije – boje, te komad plastike za koji je utvrđeno da pripada modelu kombija VW T4, te da su tokom opsežne istrage došli su do saznanja da takav kombi koristi Ljubo Seferović, kojeg nisu mogli naći, jer se navodno nalazio u Banjoj Luci ...".

Moram Vas podsjetiti da pregledom tijela kod Dženana Memića nije konstatovana nijedan povreda donjih ekstremiteta koja bi upućiivala da se radi o saobraćajnoj nesreći, o čemu pred sudom tek treba biti saslušan sudski vještak medicinske struke. Navodi svjedoka Grabovice da Ljubu Seferovića nisu mogli naći jer se nalazio u Banja Luci su prilično čudni ako znamo da se i Banja Luka nalazi u BiH. Naime, postavlja se pitanje zbog čega su MUP KS trebala više od tri mjeseca da privedu Ljubu Seferovića ako su na licu mjesta pronašli dijelove koji odgovaraju kombiju VW T4, kao i tragove zelene boje, a osim toga ovaj svjedok je detaljno govorio i o video snimcima na kojima se vidi kombi vozilo. Već prva asocijacija kad se spomene kombi vozilo upućuje na lica Romske nacionalnosti, koja često koriste ta vozila, pa ako tome dodamo navodno pronađene tragove boje na licu mjesta onda stvarno nije jasno zašto je Ljubi Seferović uhapšen tek nakon tri mjeseca. Možda je jedan dio odovora na ovo pitanje smjena policisjkog komesara Vahida Ćosića, a drugi dio ovog odgovora ćemo dobiti ovih dana nakon što Ad hoc tijelo prezentira svoj izvještaj Komisiji za sigurnost KS.

Treba li Vas uopšte podsjećati da je prema optužnici kombi bio tamno zelene boje, dok je prema, do sada, saslušanim svjedocima tužilaštva ovaj kombi bio sasvim druge boje (bordo, sive, boje tinte).

Ono što Vaš novinar nije objavio u predmetnom članku, a što je svjedok Grabovica izjavio pred sudom, jeste da je kritične prilike na video snimcima sa rezidencije Kuvajtskog ambasadora i sa kuće Šerifa Konjevića zabilježen prolaz vozila Golf IV, kojim vozilo je, prema riječima Grabovice, upravljalo lice Romske nacionalnosti Seferović Vehbija koje je to vozilo iznajmilo od Rent a Car agencije vlasništvo Zije Mutapa, inače oca od Alise Mutap. Ovo je jedan sasvim novi i neobičan detalj u ovom slučaju. Neobičan je po tome da je BH javnosti malo poznato da lica Romske nacionalnosti, koja jedva preživljavaju, koriste Rent a Car vozila, a još neobičniji je po tome što ako se izjave pred sudom saslušanih svjedoka Seferović Vehbije i njegove supruge Bošnjeković Emine, koji su se navodno nalazili u tom Golfu IV, uporede sa izjavama pred sudom pomenutih pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, može se zaključiti da je tim Golfom IV možda upravljalo sasvim drugo lice!

Zbog toga Vas molim da objavite demanti objavljenih netačnih informacija.

S poštovanjem,

Ifet Feraget, advokat i punomoćnik porodice ubijenog Dženana Memića", stoji u tekstu demanta.

(Merima Druškić)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.