15.5.2018. 9:25
4
Sarajevo traži pravdu za Dženana i Davida
U Sarajevu će danas s početkom u 18 sati biti održani sedmi protesti porodice ubijenog mladića Dženana Memića. Okupljanje je predviđeno u Vilsonovom šetalištu, kod bine između Zemaljskog i Historijskog muzeja BiH.

Na današnji dan navršavaju se dvije godine i tri mjeseca od Dženanove smrti. On je 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji pod još nerazjašnjenim okolnostima zadobio tešku povredu glave dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap. Sedam dana poslije preminuo je na KCUS-u. Od samog početka mladićev otac Muriz Memić tvrdi da je Dženan ubijen, iako se već dvije godine vodi sudski proces za saobraćajnu nesreću Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Tužilaštvo je dva puta mijenjalo kvalifikaciju djela i to prvo je slučaj vodilo kao saobraćajnu nesreću, zatim ubistvo po nepoznatom počiniocu, a onda ponovo kao saobraćajnu nesreću. Na ovom slučaju radilo je devet tužilaca, od kojih je dvoje napustilo Tužilaštvo KS, a protiv jednog tužioca Seada Kreštalice porodica Memić podnijela je krivičnu prijavu. Pravni stručnjaci smatraju da je ovo jedini primjer u bh. pravosuđu gdje optužnicu u slučaju saobraćajne nesreće zastupa devet tužilaca uključujući i glavnu tužiteljicu Dalidu Burzić. 

Tokom suđenja otkrivene su brojne kontradiktornosti, skriveni dokazi, ukazano na nepravilnosti u vođenju samog uviđaja i istrage do toga da su neki dokazi uništeni. Porodica Memić očekuje da će Seferovići biti oslobođeni, a onda traže novu istragu o smrti Dženana Memića.  

Na današnje mirne proteste dolazi i Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića. Već više od 45 dana on se zajedno sa članovima FB grupe Pravda za Davida okuplja na Trgu Krajine u Banja Luci tražeći istinu o smrti svog sina. Na posebnoj sjednici NSRS on je optužio vrh MUP RS i Policije RS da prikrivaju ubistvo te da su na taj način saučenici u tom zločinu. Najavljen je dolazak brojnih Banjalučana na današnje proteste. 

Zvanična informacija s kojom izlaze nadležne institucije je da je Davidova smrt nastala utapanjem, ali uz brojne povrede koje su utvrđene tokom obdukcije porodica Dragičević smatra da uzrok smrti nije utapanje.  


(Patria)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.