12.11.2018. 14:03
0
Tužilaštvo traži da Sadinu Bahuni bude potvrđeno 18 godina zatvora
U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine održana je sjednica po žalbi odbrane na presudu Sadinu Bahuni, koji je osuđen na 18 godina zatvora jer je 9. jula 2016. u Hadži Sulejmanovoj ulici, u starom dijelu Sarajeva, iz „kalašnjikova“ ubio Adnana Ćurevca i Edina Hrnjića.
Bahuna je za svako ubistvo dobio po devet godina, a za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih naprava godinu te mu je na kraju izrečena jedinstvena kazna od 18 godina zatvora. Tužilaštvo je na sjednici zatražilo da kazna bude potvrđena, dok je odbrana bila stava da je Bahuna pucao u samoodbrani.

- Tražili smo da se prvostepena presuda ukine ili da se preinači na način da su ubistva počinjena u samoodbrani – rekla je za Avaz Lejla Čović, advokatica Sadina Bahune.
 
Ćurevac i Hrnjić kobne su noći zvali Bahunu da izađe, ali se on zaključao u kući. Potom su došli na vrata unajmljenog stana Hadži Sulejmanovoj ulici broj 11, u kojem su se nalazili optuženi i njegova djevojka. Pokušali su provaliti unutra, ali prepreka su im navodno bile željezne rešetke na ulaznim vratima.

Zatim su ušli u Bahunin neispravni Golf 2, koji je bio parkiran ispred zgrade, i pokušali se odvesti. Bahuna je u međuvremenu izašao kroz prozor s druge strane kuće, uzeo „kalašnjikov“ koji mu je jedan od ubijenih, navodno, dao da ga sakrije, te došao do svog vozila. Kada je u Golfu zatekao Ćurevca i Hrnjića, iz automatske puške ispalio je 18 hitaca i na mjestu ih ubio, a potom se predao pripadniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji radi na osiguranju objekta u ulici Braće Eškenazi.

Bahuna je pripadniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH rekao da je pucao na neke osobe koje su mu pokušale ukrasti automobil te da ne zna je li ih ubio. Pripadnik DKP-a potom je pozvao MUP Kantona Sarajevo. Tokom suđenja, Bahuna je kazao da je dobivao prijeteće poruke od ubijenih te da su ga maltretirali godinama, piše Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.