11.7.2023. 17:20
0
Tužna godišnjica: Navijači i delegacija Želje odali počast Dževadu Begiću Đildi
FOTO: Slobodna Bosna
Na današnji dan prije 31 godine u sarajevskom naselju Pofalići snajperskim hicem sa Grbavice ubijen je Dževad Begić Đilda, legendarni vođa navijača Fudbalskog kluba Željezničar.

Tog 11. jula 1992. godine agresor je s Grbavice snajperskim hicima ranio nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići.

Čim je čuo vapaje za pomoć, neustrašivi Đilda je krenuo pomoći jednoj ranjenoj ženi. Nažalost, tokom pružanja pomoći ženi, srpska kukavica sa snajperom u rukama je ubila 26-godišnjeg legendarnog vođu navijača Željezničara, prenosi Slobodna Bosna.

Đilda je živio za klub s Grbavice, bio je prijeratni vođa navijača Željezničara, popularnih Manijaka i poznat širom bivše države. Na početku agresije stao je u odbranu Sarajeva, a sudbina je htjela da pogine u neposrednoj blizini Grbavice. Posthumno je dobio priznanje Zlatni ljiljan.

Dževadov brat Izet je poginuo na sarajevskom brdu Žuč u decembru 1992. godine, također od snajperskog hica, a po njima dvojici ulica u sarajevskom naselju Koševsko Brdo nosi naziv "Braće Begić".

Navijači i delegacija Željezničara danas su kod spomenika na mjestu pogibije odali počast legendarnom Đildi.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.