23.11.2023. 8:54
0
U Foči i Istočnom Sarajevu uhapšene tri osobe zbog lažnih dojava za sportske mečeve
FOTO: rtrs
Lica M.S. iz Foče, F.V. i M.Š. iz Istočne Ilidže uhapšena su zbog krivičnih djela prevara, iznuda i pranje novca.

- Ova lica uhapšena su u akciji "Tips" koju su realizovali policijski službenici Јedinice za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS su postupajući po naredbi Osnovnog suda Sokolac, a uz kordinaciju Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo - saopćeno je iz MUP-a RS.

Na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac izvršen je pretres kuća i prostorija koje koriste ova lica i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više računara, više komada različitih mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Pretresi su izvršeni zajedno sa policijskim službenicima Policijske Uprave Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca OЈT Istočno Sarajevo, dva lica su puštena na slobodu, a protiv njih izvještaj o izvršenim krivičnim djelima biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu u redovnoj proceduri, dok će jedno lice uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato u dalju nadležnost OЈT Istočno Sarajevo.

Utvrđeno je da su krivična djela vezana za lažne dojave o namještenim sportskim mečevima. Pomenuta tri lica pravila su naloge na društvenim mrežama Facebook i Instagram, putem kojih su se reklamirali kako posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima, piše RTRS.

Nakon toga su stupali u kontakt sa oštećenim, obmanjujući ih da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te oštećene navodili da im uplaćuju novac za navodno klađenje na ime fizičkih lica u BiH (najčešće putem Western Uniona, Monejgrama, Međunarodne poštanske uputnice i dr.).

Poslije izvršene uplate, izvršioci ovih krivičnih djela su i dalje obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju (praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica), tražeći od njih da im uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično.

U određenom momentu žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju nove uplate, a u toj fazi, izvršioci, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvama, počinju da im prijete i iznuđuju još novca od istih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apelovalo je na građane da ne vjeruju licima koja se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu uopšte, navodeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer se radi o prevari.

Izvršioci ovih krivičnih djela, u obmanjivanju oštećenih, na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju tzv. dokaze u vidu fotografija i video zapisa o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja, te tako pronalaze potencijalne žrtve.

PolicijaRS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.