25.6.2024. 15:39
0
U centru Banje Luke uhapšen policiji "stari znanac" - Ima debeo kriminalni dosije: Osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu pa pokušao pobjeći jer je mu je "život ionako završen"
Banjalučanin Rajko Pavić uhapšen je jučer u Banjoj Luci, kada su ga, dok se kretao vozilom, u centru ovog grada presrele jake policijske snage.

Uhapsili su ga pripadnici PU Banja Luka u okviru nastavka akcije "Eskadron" zbog sumnje da je iznudio novac i vozilo od dvije osobe.

Pavić je tek izašao iz pritvora, a iza rešetaka je bio u jednomjesečnom pritvoru nakon što je 22. maja ove godine uhapšen zbog sumnje da se može odvesti u vezu sa otmicom Halida N.



Pavić je "stari policijski znanac" i nije mu prvi put da se nalazi u ovakvoj situaciji

Hapšen zbog zbog sumnje da je učestvovao u otmici

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor Nenadu Radinkoviću iz Laktaša osumnjičenom za otmicu Halida N., koga je zatočio u vikendici i za njegovu slobodu naplatio 47.000 eura.

U sudu su naveli da se Radinkoviću na teret stavlja da je počinio krivično djelo otmice i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja. Ukoliko se dokaže krivica Radinkoviću prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora.

”Pritvor može trajati do 20. juna ove godine”, saopštio je tada Okružni sud u Banjaluci.

Halid N. je otet 15. maja ove godine i odveden je na nepoznatu lokaciju, na kojoj je bio vezan i izložen udarcima i maltretiranju.

”Osumnjičeni je, uz prijetnju po život i tijelo, zahtijevao isplatu u iznosu od 500.000 eura za njegovu slobodu. Novac je tražio u kripto valuti. Prvobitno traženi novčani iznos je smanjio na 250.000 eura, pa potom na 50.000 eura. Posredstvom brata žrtve primio je 42.000 eura u kripto valuti, te 5.000 eura u kešu posredstvom trećeg lica iz Banjaluke”, saopštilo je ranije Republičko javno tužilaštvo Srpske.

Radinković je uhapšen u akciji Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske. Kako saznaje ATV on je prvobitno bio pušten da se brani sa slobode. Međutim, istražioci su nastavili da ga prate i ponovo je uhapšen nakon što je podigao novac u kripto valuti.

Rajko Pavić je tada također bio uhapšen zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa slučajem ove otmice.


Privođenje Rajka Pavića. Foto: ATV

Kako je prenio ATV, Pavić je osumnjičen za saučesništvo u otmici, odnosno za podizanje novca koji je Radinković u kriptovaluti naplatio od žrtvinog brata. Zbog ove sumnje kao što smo već naveli, Pavić je bio u jednomjesečnom pritvoru.

Zbirka svih krivičnih djela Pavića

Rajko Pavić je javnosti postao poznat kada je u julu 2004. godine na autobuskoj stanici na zapadnom tranzitu u Banjaluci ranio Slavicu Knežević iz Bronzanog Majdana.

Pavić je, naime, pucao za nepoznatim vozačem koji mu je zgazio psa, a metak je završio u Slavičinoj ruci.

Bio je tada kratko iza rešetaka, a nakon nagodbe sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom, osuđen je na 10 mjeseci zatvora.

Nije dugo trebalo da se njegovo ime opet pronađe u rubrikama crne hronike.

Zagrebačka policija sumnjičila je Pavića da je 31. decembra 2005. godine iz pištolja ranio trojicu muškaraca ispred noćnog kluba "Fontana", kao i za pokušaj silovanja, a teretio se i da je opljačkao poslovnicu Fine u Zagrebu, u septembru 2005, kada su ubijena dvojica zaštitara.

U maju 2006. godine Okružni sud u Banjaluci je osudio Rajka Pavića na 42 mjeseca zatvora zbog tri teška krivična djela.

Pavić je tada pred sudijom priznao da je u decembru 2005. godine uputio prijetnje smrću Bojani Bijelić i članovima njene porodice tražeći povrat novca u iznosu od 15.000 KM, a koji je Pavić posudio Bijelićevoj tokom njihovog zabavljanja.

Vidjevši da su prijetnje bezuspješne Pavić je 5. januara 2006. godine u Ulici kralja Alfonsa XIII u centru Banjaluke zapalio automobil Đorđa Bijelića, Bojaninog oca.

Osuđeni Pavić je tada priznao krivicu i da je u alkoholisanom stanju, 14. januara 2006. godine, tokom proslave Pravoslavne nove godine u kafiću "Voks" hicem iz pištolja u glavu ranio Nebojšu Rosića. Isti hitac je tada ranio i Ljubišu Jaćimovića, koji se nalazio iza Rosićevih leđa i to u lijevu ruku.

Pavića je onda bijeljinski Okružni sud osudio na 15 godina robije jer je 24. novembra 2004. godine zajedno sa Božom Cvjetinovićem i Eldinom Omeragićem opljačkao porodičnu kuću pekara Sretena Radića u Bratuncu. Tokom oružane pljačke razbojnici na čelu s Pavićem su ukrali 28.000 KM, ubili Božića i teško ranili njegovu suprugu Snježanu.

Pavić je nakon ovih presuda prebačen u zatvor u Foču, ali je 2008. godine pretukao svog partnera iz razbojništva Omeragića, nakon čega je prebačen u banjalučki zatvor.

Pokušao pobjeći iz zatvora pa zaradio dodatnu kaznu

Rajko Pavić je 16.05.2011. osuđen u banjalučkom Osnovnom sudu na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog bjekstva iz Kazneno-popravnog zatvora Banjaluka.

Ova kazna je Paviću objedinjena sa ranijom od 18 godina i šest mjeseci zbog više teških krivičnih djela, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 20 godina zatvora.

Presuda od tri i po godine zatvora Paviću je izrečena poslije priznanja krivice.

Sudija David Tomić kazao je da je Pavićevo priznanje uzeo kao olakšavajuću okolnost prilikom odmjeravanja kazne. Naglasio je da je kao otežavajuću okolnost uzeo to što je Pavić ranije osuđivan zbog brojnih krivičnih djela.

Pavić je tada rekao da se kaje zbog toga što je uradio i da nije imao namjeru nikoga da povrijedi prilikom bjekstva iz zatvora.

Prema optužnici, Pavić se teretio da je 24. avgusta 2010. godine pokušao da pobjegne iz KPZ Banjaluka uz korištenje oružja. U optužnici je navedeno da je on poslije razgovora sa vaspitačicom D. T. M., dok ga je vodio čuvar u KPZ Banjaluka M. J., izvadio pištolj marke "češka zbrojovka" i ispalio hitac u pod ispred policajca. Potom je, trčeći sa oružjem, policajcima Đ. D. i Đ. Z. koji su bili na vratima zatvora, naredio da otvore kapiju. Oni su mu otvorili vrata, ali su uspjeli da ga sustignu poslije 300 metara i savladaju.

Pavić je zatvorskim policajcima nakon neuspjelog bijega priznao i da je par mjeseci prije također imao namjeru pobjeći, na gotovo identičan način, ali je njegov plan spriječio mudar potez jednog od zatvorskih policajaca koji se nije želio odazvati Pavićevom zahtjevu za iznenadnim razgovorom "u četiri oka", pisale su tada Nezavisne novine.

Tokom saslušanja Pavić je rekao da je za njega zbog dugogodišnje robije, "život ionako završen", te da nije imao drugog izbora nego da se odluči na bjekstvo.

Na kraju se postavlja pitanje kako je osoba s ovakvim kriminalnim dosijeom, koja je osuđena na 20 godina zatvora i za koju je "život završen", bila na slobodi i kako se tokom jučerašnjeg hapšenja nalazila u vozilu vrijednom desetine hiljada KM.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.