3.7.2024. 19:37
0
Kradljivcu kipa Bruce Leeja deset mjeseci zatvora
Općinski sud u Mostaru, po optužnici Tužilaštva HNK te nakon zaključene nagodbe o priznanju krivice, donio je presudu kojom je proglasio krivim D.P. (1978.) iz Mostara zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo "Teška krađa" Krivičnog zakona FBiH.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, potvrđeno je iz Tužilaštva HNK za Bljesak.info.

Podsjetimo, optužnicom Tužilaštva HNK u Mostaru, D.P. je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu od 29. februara do 7. aprila 2024., s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle, i to u tri pojedinačna slučaja, i tako počinio produženo krivično djelo "Teška krađa" na različitim lokalitetima u Mostaru.

Učinio je to na štetu objekata: trgovine "Optika Boni", iz koje je otuđio novac u iznosu od 600 KM te 20 komada sunčanih naočala i 2 komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela; Željezarije "Martom", iz koje je otuđio novac u iznosu od 600 KM te određenu količinu raznih artikala i alata.

Također je tešku krađu počinio na štetu Gradskog parka "Zrinjevac", gdje je upotrebom podesnog alata i tjelesne snage odvojio statuu "Bruce Leeja" od betonskog postolja, za koje je bila pričvršćena metalnim "ankerima".

Potom ju je uz pomoć kolica odvezao do "Staklene banke", a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove, te je na taj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Također, u skladu sa Zakonom osuđeniku je oduzeta imovinska korist koju je stekao počinjenjem krivičnih djela u iznosu od 1.200 KM, kao i predmeti koji su kod njega pronađeni.

Općinski sud je ocijenio da će se s ovakvom sankcijom, kaznom zatvora u trajanju od 10 mjeseci, postići preventivna i sankcionirajuća svrha kažnjavanja.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.