9.8.2024. 19:00
2
Prema pisanju Avaza: Šerif Isović navodno štitio kompanije Ibrahima Hadžibajrića zbog kćerke i zeta
Smijenjeni direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović za vrijeme devetogodišnjeg mandata samo je dva puta poslao inspektore u firme koje se dovode u vezu s Ibrahimom Hadžibajrićem, optuženim bivšim načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo, otkriva “Dnevni avaz”.

Firme “Plaza Group”, “EuroPark”, “Parking tim” i “Šemrani”, koje su predmet optužnice protiv bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović i Fahrudina Novalije, nisu bile porezno kontrolirane sve dok istražni organi nisu počeli „kopati“ po kriminalnim poslovima Hadžibajrića.

Na upit “Dnevnog avaza” Poreznoj upravi FBiH da li su kompanije „Plaza Group“,„Parking tim“, „EuroPark“ i „Šemrani“ sa sjedištem u Sarajevu bile predmet poreznih kontrola od Porezne uprave FBiH, ako kontrola nije bilo, zašto su ovi subjekti izuzeti od njih, te ako su kontrole vršene, kada se to tačno desilo i šta su pokazali izvještaji inspektora, iz Porezne uprave odgovorili su sljedeće:

- Porezna uprava Federacije BiH je krajem 2022. i tokom 2024. godine provodila inspekcijske nadzore kod poreznih obveznika “Parking tim“ d.o.o. Sarajevo i “Šemrani“ d.o.o. Sarajevo. Inspekcijski nadzori kod ostala dva porezna obveznika su u toku. Na preostala Vaša pitanja Porezna uprava Federacije BiH ne može dati odgovor iz razloga što se traženi podaci, shodno Zakonu o Poreznoj upravi Federacije BiH, smatraju poreznom tajnom.

Sve to, dobro upućeni, dovode u vezu jer se Seid Hadžibajrić, sin Ibrahima Hadžibajrića, oženio Adnom Isović, kćerkom Šerifa Isovića, 16. oktobra 2021. godine. Svadba je upriličena u sarajevskom hotelu „Hills“, a fotografija sa svadbe objavljena je 31. oktobra 2021. godine. O kakvim se dokazima konkretno radi, možete pogledati OVDJE.

Četiri firme putem kojih su Seid i Ibrahim Hadžibajrić prali novac i ostvarivali milionsku finansijsku korist nastale su u periodu nakon prvog imenovanja Isovića na čelo Porezne uprave FBiH. On je prvi put u ovu stolicu sjeo 2015., da bi drugi mandat počeo 28. avgusta 2020. godine, piše danas Avaz.

Firma “Plaza Group“ osnovana je 16. maja 2017., a kompanija “EuroPark” 30. oktobra 2019., “Šemrani” 2. juna 2020., te “Parking Tim” 30. oktobra 2019. godine.

Dakle, za devet godina, koliko je bio na čelu Porezne uprave FBiH, Šerif Isović je u firme koje imaju veze s njegovim zetom Seidom i prijateljem “Begom”, kako su mu tepali kriminalci na Skyu, Ibrahimom Hadžibajrićem, ukupno je poslao dva puta u poreznu kontrolu!

Zanimljivo je, također, da su u “Plaza Group” porezni inspektori ušli tek tri mjeseca nakon potvrđivanja optužnice i dva mjeseca od početka suđenja zbog, kako navode u Tužilaštvu KS, najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima FBiH i Kantona Sarajevo, prenosi Avaz.

Kako se navodi u optužnici, Hadžibajrić i Karišik, kao vlasnik firme “Plaza Group”, terete se da su organizirali kriminalnu grupu koja je od 2019. do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Općine Stari Grad.

Hadžibajrić i sekretarica uprave Alma Destanović su, prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja, zaobilazili Općinsko vijeće pri donošenju odluka o upravljanju imovinom Općine, kako bi je dodijelili firmama „Parking tim“, „EuroPark“ i „Šemrani“, u kojima je Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove te zajedno s Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem. Ibrahim i Seid Hadžibajrić terete se da su primili mito od Karišika o prijenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao Ibrahimu Hadžibajriću po njegovom penzioniranju.

Zauzvrat, Hadžibajrić je donosio nezakonite odluke u korist Karišika i njegove firme „Plaza Group“ u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih iz domena općinskog načelnika. Hadžibajrić se tereti da Uredu za borbu protiv korupcije KS nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM koje su on i članovi njegove porodice posjedovali na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bh. bankama.

Osim toga, Isović je u svom mandatu uobičajene upravne postupke pretvorio u krivični progon. Naime, on i Osman Mehmedagić Osmica su više puta vršili pritisak na pojedine tužioce da procesuiraju medije. Sve je to na kraju stiglo i do pojedinih ambasada koje su zaštitile neovisnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i “ohladile” pritisak podivljalog porodičnog dvojca.

Naravno, tada se niko iz policijskih struktura nije usudio da provjeri poslovanje Isovića, a tek je nedavna krivična prijava njegovih uposlenika, odnosno uposlenika Porezne uprave FBiH protiv njega za brojne zloupotrebe, jasan znak odmotavanja klupka koje će tek da pokaže o kakvom se liku i djelu radi.

U junu je okončano čitanje optužnice pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, a za glavni pretres predloženo je saslušanje 129 svjedoka, osam vještaka i izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza, prenosi Avaz.

(Sead M.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.