26.8.2024. 20:32
2
Nešić posjetio napadnutu djecu, koju su napali Ultrasi, a onda optuživao Hrvate i Bošnjake za napade po cijeloj BiH
Nakon ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlida Hurtića, Baćeviće, mostarsko prigradsko naselje u kojem žive, pretežno, povratnici srpske nacionalnosti danas je posjetio i ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić.

U Baćevićima je, podsjetimo, tokom prethodnih dana, više nepoznatih osoba napalo djecu, a prethodno je igralište i naselje bilo oblijepljeno fašističkim znakovljem i natpisima “Ultrasi” i “Zrinjski”. Također, mještani su ustvrdili da se ranije kroz naselje čula i rafalna paljba.

- Upravo sam pitao kad je za Badnji dan napadnuta starca Šantić, da li je to bila predizborna kampanja ili tamo neki tamo slučajni incident. Šta treba da se desi pa da vlasti Federacije BiH adekvatno reaguju? Je li treba da padne mrtva glava? Evo sad smo mogli da čujemo da je ovo većinsko srpsko selo i prije rata i danas. Je li se šalje poruka, koja je meni jasna, jer sam ja neko ko dolazi sa područja Sarajeva, da u Federaciji BiH nema mjesta za srpski narod i za Srbe. Ovi ljudi ovde to ovdje žive i svi ovi koji su se okupili ovdje e su heroji i junaci, ali im, možda, treba reći istinu u lice - rekao je Nešić.

Kazao je i kako mu se čini dašto više obilazi mjesta gdje žive Srbi, da Srbima nema ni sreće ni mira ni života u Federaciji BiH.

- Sa pozicije ministra ću da uradim sve što je u mojoj moći. Obratit ću se i nadležnim u Kantonu i Gradu Mostaru. Tražiti ću da mi pošalju izvještaj šta su preduzeli po tom pitanju. Tražit ću od federalnog ministra unutrašnjih poslova, mada se on ne može shvatiti kao ozbiljan čovjek, da se preduzme nešto ali ono što mi danas odavde moramo poslati jeste da je srpski narod složan, da ćemose, bez obzira na stranačke podjele, braniti koliko je to u našoj moći i svi zajedno stati iza svakog našeg djeteta i za svakog našeg čovjeka, a ne da steknem neke jeftine političke poene. Pitao sam šta mogu da uradim za vas. Ja mogu doći ovdje biti s vama i 10 dana i 15 dana ali ovo se mora sistemski riješiti - naglasio je Nešić.

Rekao je da se mora postaviti jasno pitanje i Bošnjacima i Hrvatima "da li žele da žive sa Srbima".

- Da li su Srbi ravnopravan narod u Federaciji BiH ili smo mi narod na koga je otvoren lov u Mostaru i u Sarajevu i u Konjicu, jer vidjeli ste da ne prezaju ni od napada ni na srpsku pravoslavnu crkvu, na naše svetinje, evo smeta im i ovaj ovdje spomenik palim ljudima zbog kojih oni danas imaju slobodu, a radi se o partizanima, ali je problem što su ti partizani bili Srbi sve do jednog. Sve smeta. Ruka srpska je pružena za dogovor, za pomirenje, nažalost sa druge strane nema odgovora. Želim da im poručim da nećemo dozvoliti lov na Srbe i da ćemo naći načina da zaštitimo našu djecu i ja kao ministar bezbjednosti neću dozvoliti da se ovako nešto ponavlja po cijenu da boravim u Baćevićima, po cijeni da to bude jedini posao kojim ću da se bavim i evo pozivam sve stanovnike odavde iz Baćevića slobodno kad god treba šta da im se obrate ja sam tu. Ne govorim populistički - kazao je on.

Rekao je i da se napad na kolonu vozila od prije nekoliko dana u kojoj se nalazio u Sarajevu, kao i ovaj incident relativizuje.

- Evo postavljam pitanje otkad se to kolona vozila pod rotacijom, pod pratnjom, pretiče? I treba da se desi da nije incident. Je li treba neko da izgubi glavu? Evo i ovdje e u Baćevićima sve se relativizuje, crtanje kukastih Kristova, crtanje slova U, rafalna paljba u toku noći, sve je to ništa. Zamislite da to rade Srbi u Republici Srpskoj nad povratnicima muslimanima ili Hrvatima. Za razliku od njih ovdje mi sve te slučajeve brzo i ekspresno riješimo - kazao je Nešić.

Komentarisao je i to što gradonačelnik Mostara, Mario Kordić nije posjetio Baćeviće niti ministar MUP-a HNK.

- Postavljam im pitanje jesu li građani Baćevića dio grada Mostara i je li on njihov gradonačelnik i komesar policije ili ako nine da nam odgovori da nije. Mislim da se šalje jasna poruka Srbima Baćevićima svim Srbima u Federaciji BiH da im nije mjesto u Federaciji BiH, što još jednom, nažalost, ovu državu ovu zajedničku državu, čini nemogućom državom - rekao je Nešić.

Milivojević je, također, rekao da ga gradonačelnik Mostara nije kontaktirao. Zahvalio se Nešiću na dolasku i svim ostalim koji su, kazao br, bilo svojim dolaskom ili pozivom ili na bilo koji drugi način izrazili podršku kako svim žiteljima Baćevića tako i svim Srbima ou Mostaru.

- Ono što na neki način daje mala malu nadu ohrabrenje u ovim danima koji su stvarno teški i na neki način čine život u Mostaru, neću reći nemogućim, ali izuzetno teškim, ipak malo zrno nade jeste to da su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova izašli sa informacijom u kojoj su rekli da su svi vinovnici, svi oni koji su učestvovali u ovom činu koji je bio stvarno jedan gnusan čin zastrašivanja i fizičkog napada na stanovnike u Baćevićima da su svi identifikovani i da će sada slijediti dalji postupak. Nadamo da će taj postupak biti adekvatan i da će biti kažnjeni. Mislim da je to pravi način i pravi put gdje bi mogao da vrati mir i sigurnost među građane Mostara i na neki način vrati nadu u zajedničku budućnost -rekao je Milivojević. 

(Sead M.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.